Bucataria de vara: tipuri, trucuri si cateva exemple

25 mai 2017 , 4991 afisari

Cine a copilarit la tara sau a avut bunici pe care i-a vizitat in timpul vacantelor are, cu siguranta, amintirea schimbarilor sezoniere ale locului de gatit. Momentul in care munca femeilor se muta in bucataria de vara era inceputul primaverii si, bineinteles, inceputul meselor luate in natura. Multe locuinte moderne nu mai tin cont de bucataria de vara, insa poti amenaja una in curte, pentru a-ti servi in sezonul cald.

Citește si: Avantajele amenajarii unui leagan in curte, pentru cel mic

Daca atunci cand ti-ai realizat casa nu ai luat in cont posibilitatea realizarii unei bucatarii de vara, poti sa remediezi acest aspect cu usurinta. Cel mai probabil exista afara un loc de gratar pe care il poti extinde putin, adaugand un spalator si un blat de lucru, iar in cazul in care nu ai deja, incearca sa amenajezi un loc restrans de luat masa.

Tipuri de bucatarii de vara

In functie de preferinte, clima, forma curtii si stadiul proiectului casei tale, ai mai multe optiuni de a realiza aceasta bucatarie de vara. Daca esti inca in stadiul de proiectare, poti incerca sa o introduci in prelungirea bucatariei interioare. Pentru a obtine acest lucru, bucataria ar trebui sa fie adiacenta unui perete vitrat, cu acces spre exterior, eventual spre o terasa acoperita unde poti amenaja locul de luat masa. Un efect preferat in arhitectura contemporana este continuarea mobilierului de bucatariei inspre exterior, pentru obtinerea unui efect vizual interesant.

Citește si: Idei alternative pentru pavajul din curte

Foisorul este o alta metoda de a organiza o mica bucatarie de vara, mai ales daca nu ai prevazut o astfel de functiune in proiectul initial. Acoperisul acestuia poate proteja masa de soare si de ploaie, iar pe contur poti amplasa toate cele necesare: un gratar, un blat de lucru, etc. Daca foisorul ti se pare „prea mult”, atunci o simpla pergola poate acoperi zona de lucru, iar masa poate fi amplasata oriunde in apropiere, ba chiar poate sa fie stransa atunci cand conditiile de mediu nu sunt favorabile.

Citește si: Viața într-o rulotă cu tot strictul necesar la îndemână

Daca esti hotarat sa te muti afara in timpul sezonului cald, atunci iti recomandam o bucatarie complet deschisa, cu parapeti din piatra care pot prelua functiunea de blat de lucru si care pot fi construiti astfel incat sa permita si sederea. O varianta buna de organizare este cea in care punctul de interes este central, toate elementele zonei de lucru fiind dispuse perimetral. O mica trecere de nivel inspre zona de luat masa poate zonifica spatiul curtii si poate oferi un confort sporit.

Materiale

Asa cum te astepti deja, materialele utilizate pentru astfel de bucatarii ar trebui sa fie impermeabile si sa reziste la intemperii. Mai mult, este ideal sa ai constructii solide si materiale grele, astfel incat sa nu ai surpriza unor accidente in zilele cu mult vant. Piatra, marmura, lemnul si otelul inoxidabil sunt, astfel, optiuni ideale. Iar daca iti doresti mobilier pliabil sau perne decorative, alege-le pe cele cu textile teflonate, care rezista la ploaie si la care praful nu are aderenta.

Sursa foto: www.decoist.com

Loading...

Comentarii

Newsletter