Tipuri de gard

27 decembrie 2010 , 8079 afisari

Gardul din lemn

Lemnul este la indemana si relativ ieftin. In plus, este usor de lucrat, ceea ce a permis crearea unor adevarate capodopere artistice, de pilda portile sculptate din Maramures. Desi arhitectura a evoluat foarte mult in ultimul secol, gardul din lemn nu a devenit perimat. Dimpotriva, el continua sa fie, si probabil va ramane totdeauna, un material cu o noblete de neegalat. Poate insoti aproape orice tip de constructie, de la casele traditionale si pana la vilele sofisticate. Singurele lui puncte slabe sunt faptul ca e atacat de mediu (umezeala, ciuperci, cari) si ca poate lua foc usor. Ambele inconveniente, insa, pot fi inlaturate prin tratamente de ignifugare si hidrofugare, astazi la indemana oricui. Avantaje si dezavantaje

Avantajele sunt frumusetea materialului si a gardului rezultat, usurinta cu care se procura lemnul, pretul relativ scazut si faptul ca eventualele reparatii se fac usor. Dezavantajul este faptul ca, chiar si tratat, lemnul are o durata de viata si o rezistenta sensibil mai mica decat materialele concurente.

Gardul zidit

Este raspandit indeosebi in zona Transilvaniei, in care asezarile in ansamblu, dar si fiecare proprietate in parte trebuiau sa fie cat mai fortificate, pentru a face fata navalirilor barbare. N-as zice ca e de o frumusete rapitoare, insa este foarte util si, mai ales, extrem de rezistent: dupa o suta de ani si mai bine, continua sa fie „pe pozitii”! O varianta moderna a gardului de zidarie este cel prefabricat. Are mai multe calitati, dar ultima dintre ele este, cred eu, frumusetea. De regula se opteaza pentru el pe laturile mai putin importante, de pilda cele laterale ale proprietatii, si eventual se dubleaza cu gard viu. Are certe calitati functionale: este rezistent, durabil, ignifug, destul de putin sensibil la factorii de mediu (ultraviolete, precipitatii, caldura) si creeaza o bariera de netrecut pentru musafirii nepoftiti. Poate avea o larga gama de forme, modele si culori (cu avantajul ca poate fi turnat din ciment colorat, ceea ce garanteaza o pastrare a culorii timp indelungat).

Avantaje si dezavantaje

Gardul zidit, daca este bine ingrijit, poate tine cateva generatii. Cu o buna hidroizolare si o eventuala protejare cu o vopsea de buna calitate, destinata suprafetelor din beton, acest tip de gard este o buna solutie defensiva. Dezavantajele sunt evidente. In primul rand, pretul de cost, apoi manopera mare. Fiind o structura masiva, reclama o fundatie zdravana, bine construita.

Gardul din fier

Este, fara nicio indoiala, regele gardurilor urbane. Pana in perioada interbelica era de intalnit doar in orase sau targuri, dintr-un motiv evident: doar in astfel de asezari se gaseau proprietari care sa-si permita, financiar, un astfel de gard. Perioada aceea reprezinta anii de aur ai gardului forjat. Au fost create adevarate capodopere, ce inca si azi starnesc admiratia trecatorilor. Incepand de prin anii `60`, o varianta kitschoasa a gardului metalic si-a facut aparitia si la sate. O imaginatie aproape bolnavicioasa a mesterilor locali a produs garduri din platbanda vopsita in culori stranii, din plasa de sarma cu tot felul de ornamente oribile etc. Din lipsa unor reglementari in domeniu, oricine a putut face orice, si rezultatul se vede cu ochiul liber. Din fericire, in anii de dupa `89 s-a facut simtit un adevarat reviriment al gardului din fier forjat. Lucrul este cu totul imbucurator. Pe langa o trainicie impresionanta, fierul forjat garanteaza si o frumusete si o gratie inegalabila.

Avantaje si dezavantaje

De departe, cel mai frumos gard, care garanteaza o tinuta inegalabila. E un gard cu un farmec cert, ce asigura, prin el insusi, noblete casei pe care o protejeaza. Daca este bine intretinut, acest tip de gard va bucura ochii mai multor generatii. Principalul dezavantaj este pretul prohibitiv, atat al materialului, cat si al manoperei implicate (confectionare, montare etc.)

Gardul din PVC

Este raspunsul contemporan la provocarile lumii moderne. Sunt facute din PVC, in care se adauga inhibitori UV, stablizatori, substante ce cresc rezistenta la impact, flexibilitatea etc. Culoarea standard a PVC-ului este albul, deci aceasta este culoarea comuna a gardului din PVC. Desigur, sunt si alte culori disponibile, insa, ca regula generala, orice alta culoare in afara de alb este mai putin rezistenta in timp. Daca sunteti dispusi sa va incadrati proprietatea cu plastic, atunci un astfel de gard este cea mai buna varianta, deoarece este foarte usor de montat si, mai ales, incredibil de usor de intretinut: cateva decenii la rand, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa-l spalati cu peria sau cu apa pulverizata cu putere, de pilda dintr-un spalator auto.

Avantaje si dezavantaje

Gardul din PVC este solutia-minune a sec. XX. Poate imprejmui o proprietate, o ferma, un manej, un drum de acces etc. Se monteaza extrem de usor si cere eforturi minime de intretinere (este cel mai usor de ingrijit dintre toate tipurile de gard). Eventualul dezavantaj tine de estetica, poate si de protectia mediului (cei ce pun pret pe atitudinea eco nu prea pot apela la el, decat cu riscul de a se contrazice). Cateva ponturi Daca mizati pe lemn, tratati-l bine inainte de a fi atacat de mediu.

O buna solutie este sa-l baituiti cu o solutie ce contine white-spirit, parafina, ceara de albine, ulei mineral si, dupa voia dvs, pigment. Daca va ganditi sa construiti un gard din zidarie, trebuie sa stiti ca principala lui problema este apa, deci bine ar fi sa-l hidroizolati. In mod curent, acest lucru se face prin placarea cu polistiren, de jos si pana sus. In cazul unui gard metalic, cel mai mare inamic este rugina. Daca metalul nu este zincat, vopsiti-l cu o solutie anti-rugina de buna calitate, si inspectati-l cu atentie la fiecare trei sau patru ani. Gardul din PVC alb nu se vopseste. Daca, totusi, intentionati sa faceti acest lucru, folositi exclusiv vopsea pentru PVC, dar nu uitati ca, chiar si aceasta, se poate lovi si poate cadea de pe gard in urma unor lovituri.


Loading...

Comentarii

Newsletter