Montarea elementelor pentru pavaj

19 octombrie 2009 , 990 afisari

O prima operatiune o constituie schitarea zonelor ce trebuie pavate. In fuctie de tipul amplasamentului-gradina, alee, trotuar, carosabil, platforma de depozitare sau hala industriala-si de modelele ce urmeaza a fi realizate, se stabilesc tipul, grosimea, culorile si necesarul de elemente de pavaj, jgheaburi si borduri. Dupa ce au fost luate toate aceste masuri de siguranta care garanteaza un pavaj din beton montat exemplar, trebuie decopertat solul. Pe suprafata decopertata se asaza un strat de baza-pietri sau beton-cu grosimea de 10-15 cm.

Alegerea stratului de baza difera in functie de specificatia proiectantului. Acesta poate fi flexibil sau rigid. Stratul de baza flexibil din pietris se recomanda pentru elemente de pavaj cu dimensiuni mici. Suprafata pavata trebuie sa aiba o panta de scurgere de 1%.

Stratul de baza rigid din beton se recomanda pentru toate elementele de pavaj supuse unui trafic intens, pentru dale de dimensiuni mari. Peste pietrisul compactat sau peste tratul de beton se asaza un strat de 4 cm, de nisip uscat, numit pat de pavaj.

Dupa terminarea montarii elementelor de pavaj peste stratul de nisip, in rosturi se va presara nisip foarte fin. Apoi, se va matura suprafata pavata. La final, rosturile vor fi umplute cu mortar. 

Loading...

Comentarii

Newsletter