Tipsuri pentru reducerea consumului de energie electrica

11 ianuarie 2016 , 1543 afisari

Aparatele electronice si electrocasnice sunt prezente in locuintele noastre intr-un numar din ce in ce mai mare. De la obisnuitele frigidere sau masini de spalat si pana la aparatura media, consumul de energie electrica este inevitabil.

Insa, pentru a plati mai putin, adopta o serie de strategii care sa te scuteasca de costuri suplimentare.

Corpuri de iluminat

- Pentru iluminarea cailor de acces sau a holurilor din casa, foloseste corpuri de iluminat cu senzori de miscare.

- Inlocuieste becurile incandescente cu becuri economice. O alta solutie foarte buna o reprezinta becurile cu LED-uri, care consuma cu pana la 80% mai putina energie decat cele incandescente conventionale. In plus, au o durata de viata de cel putin 10 ani (fata de 1-2 ani in cazul becurilor incandescente conventionale).

- Pentru iluminatul exterior apeleaza la lampi solare inteligente.

Citeste si: Cum sa-ti reduci facturile la intretinere in sezonul rece

Intrerupatoare

- Intrerupatoarele cu potentiometre te ajuta sa folosesti atata lumina cat ai nevoie.

- Elimina consumul inutil de energie. Lasand in priza aparatele electrice atat in timpul zilei, cat si noaptea (calculator, televizor, incarcatorul telefonului mobil), vei consuma multa energie electrica. Acest tip de consum poate reprezenta peste 50% din totalul energiei consumate. Solutia? Scoate din priza toate aparatele electrice si electrocasnice pe care nu le folosesti. „Uitarea” monitorului in stand by va consuma inutil energie.

Citeste si: Cat costa sa iti faci o casa care sa produca singura energie?

Electrocasnice

- Cand achizitionezi aparate electrocasnice, fii atent la clasa energetica. Consumul cel mai redus il au produsele cu clasa energetica A (A+ si A++). Chiar daca pretul acestora este ceva mai ridicat, totusi gideste-te ca vei recupera banii in timp, printr-un consum diminuat de energie electrica.

- Plaseaza frigiderul la distanta de sursele de caldura (aragaz, cuptor), pentru a evita incalzirea lui. Lasa alimentele sa se raceasca inainte de a le introduce in frigider.

- Este indicat sa mentii frigiderul si congelatorul pline. Mancarea actioneaza ca un izolator si reduce timpul de racire.

- Foloseste masina de spalat rufe si masina de spalat vase doar atunci cand sunt pline.

- Spala rufele mai putin murdare la temperaturi mai scazute. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat consumul de energie este mai mare.

- In loc sa folosesti uscatorul de la masina de spalat, usuca-ti rufele in aer liber sau in uscatoria  blocului.

- Apeleaza la un specialist care sa verifice aparatele electrocasnice pentru a sti care dintre ele au un consum foarte ridicat si in cazul carora se poate reduce consumul.

- Electrocasnicele de ultima ora au un consum de energie mai mic decat cele vechi. Preferabil ar fi sa poti inlocui aparatele vechi cu altele noi decat sa le repari.

Comentarii

Newsletter