Cum se intretin aparatele de aer conditionat

11 august 2015 , 5186 afisari

Aparatele de aer conditionat sunt echipamente complexe care trebuie urmarite si intretinute periodic. Se recomanda ca aceste operatii sa fie executate de personal tehnic specializat.

Pentru intretinerea unui aparat de aer conditionat, cheltuielile sunt mai mici decat pentru repararea sau inlocuirea completa a unui echipament distrus din cauza unei exploatari neglijente.

In functie de pret si de firma producatoare, echipamentele de aer conditionat pot avea o durata de viata cuprinsa intre 5 - 15 ani, insa numai cu o intretinere periodica, realizata corect.

Citeste si: Un aparat de aer conditionat utilizat sau intretinut necorespunzator poate cauza diverse simptome

Operatiunile de intretinere pot fi impartite in doua mari categorii: operatiuni normale si, respectiv, sezoniere. Intretinerea normala consta in verificarea starii de functionare a anumitor componente. La unitatea interioara se verifica: starea de curatenie a prefiltrelor si filtrelor mecanice, starea bateriei (evaporatorul) si starea generala a unitatii. Controlul filtrelor de aer se face inainte de punerea in functiune si, periodic, la 12 luni la cele care functioneaza numai vara (in racire) si la 6 luni, la cele care functioneaza tot anul (racire si incalzire). In cazul mediilor cu mult praf, controlul trebuie facut trimestrial.

Filtrele de aer se spala cu apa calduta in care s-a dizolvat un detergent neutru, dupa care se limpezesc si se usuca cu multa grija. Trebuie respectate regulile indicate de fabricant, pentru evitarea deteriorarilor. Bateria evaporatorului se curata de eventualele depozite de murdarie acumulata prin trecerea aerului. Aripioarele indoite se indreapta cu un pieptene specializat, pentru restabilirea unei ­curgeri corecte a aerului. ­Controlul starii masinii se refera la ansamblul sau, punandu-se in evidenta eventualele oxidari sau murdarii exterioare, care trebuie inlaturate.

Citeste si: Alege aparatul de aer conditionat cu ajutorul unui profesionist

La unitatea exterioara se verifica reumplerea circuitului cu Freon, daca presiunile se abat de la normal, eficacitatea sigurantelor de protectie, valoarea tensiunii de alimentare, puterea absorbita, starea strangerilor racordurilor electrice si frigorifice, starea contactoarelor compresorului, verificarea presiunilor de functionare, subracirea si supraincalzirea, eficacitatea rezistentelor compresorului (daca exista), starea de curatenie a aripioarelor condensatorului, a palelor ventilatorului si a tavitei de recuperare a condensatului (daca exista).

Intretinerea sezoniera se face dupa cartea tehnica a masinii si cuprinde operatiuni de o si mai stricta specializare. Este bine de stiut ca majoritatea operatiunilor de intretinere trebuie facute numai de catre personal tehnic specializat (frigotehnisti).

Operatiile mai simple, ca de exemplu spalarea filtrelor din plastic sau metalice, pot fi facute si de proprietari, dar numai dupa ce s-au informat de conditiile puse de fabricant in cartea tehnica a echipamentului.

Loading...

Comentarii

Newsletter