Living interbelic adus la standarde actuale

16 martie 2011 , 630 afisari

Este adevarat ca solutiile depind de resurse, iar lipsa acestora din urma limiteaza intrucatva optimizarea rezultatului final. Gasirea unui echilibru intre diferitele categorii de resurse, cum ar fi cele banesti si cele creative, poate genera solutii care sa depaseasca cu mult asteptarile initiale. O familie de tineri proprietari a aplicat aceasta filozofie in elaborarea planurilor de renovare a apartamentului lor. Locuinta, cu o suprafata de 58 mp, se gaseste la parterul unui imobil construit in 1928. Proprietarii au alocat o suma importanta din buget angajarii unor arhitecti specializati in amenajarile interioare. Aceasta investitie in creativitate a condus la solutii performante si economice. Pentru a reliefa acest lucru ne vom opri asupra celei mai importante incaperi, livingul.

Ideea fundamentala care a guvernat elaborarea planurilor de reamenajare a fost maximizarea confortului pentru toti cei patru membri ai familiei. Acest lucru a implicat modificarea destinatiilor incaperilor, ceea ce a generat o reorganizare a spatiului. Astfel au fost create doua zone: una de zi si una de noapte.

Livingul este camera centrala a zonei de zi, avand o comunicare functionala cu vestibulul si cu bucataria. In acest scop au fost eliminate usile de tip canat, care, initial, asigurau trecerea intre living si vestibul. Golul rezultat a fost finisat si pastrat ca atare. Datorita anvergurii acestuia, practic a rezultat un spatiu comun care uneste livingul si holul vecin.

De asemenea, a fost eliminat si glasvandul care se gasea intre living si bucatarie. Peretele in care era incorporat glasvandul avea o grosime de 35 cm, iar prin eliminarea lui a fost castigata o suprafata de 0,9 mp. In zona respectiva au fost montate usi culisante cu rama din PVC si sticla. Acestea izoleaza fiecare incapere, atunci cand sunt inchise, iar cand sunt deschise permit comunicarea intre cele doua camere.

Pardoseala a fost curatata pana la stratul de baza din pamant, peste care s-a turnat o sapa din beton cu grosimea de 5 cm. Dupa uscare, sapa a fost acoperita cu o folie din plastic si un strat din placi de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Pe acest suport au fost fixate conductele sistemului de incalzire in pardoseala (foto 1), acoperite cu un nou strat de sapa; la final, s-a montat parchet laminat.

Pe plafon a fost construit un sistem compus din structura metalica, vata minerala de sticla si placi din gips-carton. Proprietarii au ales aceasta solutie pentru a izola fonic zona, deoarece plafonul este din paianta, un izolator fonic destul de precar (foto 2).

Pe unul din pereti a fost construit un volum masiv din profile metalice si gips-carton. Acesta a generat o serie de nise, de dimensiuni diferite, care individualizeaza in plan stilistic incaperea (foto 3).

Cele doua ferestre au fost inlocuite cu altele noi, termoizolante.

Maximizarea confortului pentru toti cei patru membri ai familiei a implicat o reorganizare a spatiului, fiind create doua zone in living: de zi si de noapte.

Loading...

Comentarii

Newsletter