Panourile solare te ajuta sa economisesti

24 ianuarie 2010 , 941 afisari

Instalatiile solare nu produc doar apa calda menajera, ci pot ajuta si la incalzirea casei. Daca sunt utilizate corespunzator, aceste instalatii ajuta la economisirea, in medie, pana la 70% combustibil pentru perpararea apei calde si cu pana la 30% combustibil pentru incalzire. Eficienta unei instalatii solare depinde de randamentul panourilor solare care sunt realizate din materiale de calitate superioara, care asigura o functionare economica, ecologica si de lunga durata.

Cum functioneaza?

Panourile capteaza si transfera energia provenita din radiatiile solare catre agentul de transfer termic, adica fluidul solar. Daca radiatia solara este insuficienta, caldura suplimentara este furnizata de o alta sursa de caldura.

 

Panourile solare cu tuburi vidate

Aceste panouri sunt considerate performante deoarece eficientei crescute de transfer caloric si datorita izolarii termice mai bune. Fiecare tub functioneaza independent. Acestea sunt din sticla borosilicat, izolate intre ele prin vid. Se utilizeaza astfel principiul termosului care izoleaza temperatura din interiorul tubului. Caldura acumulata se transfera agentului termic, iar temperaturile asigurate de tuburile vidate pot fi foarte ridicate, indiferent de temperatura din exterior.

 Colectoarele plane

Acestea sunt accesibile ca pret si sunt realizate din tevi de cupru amplasate intr-o carcasa de aluminiu cu o parte din sticla, orientata catre soare. Captarea energiei solare este marita de tipul sticlei prismatice care imbunatateste reflexia razelor de soare si stratul de vopsea selectiva care este aplicat pe tevile de cupru.

Norii “dau” caldura si apa calda

Chiar si atunci cand cerul este innorat, razele solare indirecte, dar si cele din afara spectrului vizibil sunt captate si transformate in caldura. Tara noastra se afla in zona B europeana, ceea ce inseamna o medie a radiatiei solare anuale cuprinsa intre 1250 si 1600kWh/mp. De asemenea, pozitia geografica a Romaniei si schimbarile de clima cauzate de incalzirea globala asigura aprox. 210 zile insorite pe an.

Loading...

Comentarii

Newsletter