Morile de vant, o solutie straveche inca valabila

12 aprilie 2010 , 943 afisari

Exista tari in care morile de vant se folosesc pentru macinarea cerealelor sau pentru a obtine apa din puturi in regiuni izolate din tarile africane. Desi in mod obisnuit se numesc mori de vant, mai sunt cunoscute si sub numele de masini de vant sau pompe de vant. In lume exista peste douazeci de producatori de mori de vant clasice.

O pompa de vant obisnuita are o roata cu diametrul de trei-patru m, cu circa 20 de palete. Roata este montata pe un stalp, avand inaltimea medie de opt m. Pe langa faptul ca vantul nu costa nimic, ca sursa energetica, el poate fi cea mai buna alternativa pentru localitatile mici, aflate departe de sursele traditionale.

In cele mai multe cazuri, morile de vant sunt asezate in apropierea raurilor, astfel rotatia paletelor este transformata intr-o miscare de sus-jos pentru a actiona pompa. Deoarece morile de vant au fost atat de eficiente si durabile, designul lor nu a fost schimbat de sute de ani.

Dezavantaje

- Resursa energetica este relativ limitata si inconstanta datorita variatiei vitezei vantului si numarului redus de amplasamente posibile. Putine locuri pe pamant ofera posibilitatea producerii a suficienta electricitate folosind energia vantului.

- Un alt dezavantaj este de ordin vizual, in sensul ca au o aparitie neplacuta si sunt galagioase. La acestea s-ar putea adauga faptul ca sunt necesare terenuri mari virane pentru instalarea turbinelor.

 

Loading...

Comentarii

Newsletter