Dom bioclimatic construit din argila

23 februarie 2016 , 1779 afisari

Casele din diverse tipuri de argila si care au la baza tehnici moderne de constructie se extind in intreaga lume. Arhitectul iranian Nader Chalili ne ofera un exemplu prin acest dom bioclimatic din Costa Rica.

Citește si: 10 modele de foisoare pe care ti le-ai dori in gradina

Constructia, de aproximativ 158 de mp, este aproape de finalizare. Aceasta este formata din mai multe domuri si a fost ridicata folosind o tehnica de pionerat a arhitectului iranian, si anume superadobe (adica tuburi sau saci umpluti cu argila).

Ayal Bryant de la Barro Vivo CR le-a declarat celor de la inhabitat.com ca ei traiesc intr-un climat relativ cald si uscat, unde ploua circa 3 luni, iar restul anului este uscat. Astfel, au vrut sa construiasca acel tip de casa care sa se mentina rece in timpul zilei, fara sa fie necesar aer conditionat sau ventilatoare. Asa ca au decis sa foloseasca superadobe, in principal datorita proprietatilor sale termice.

Citește si: 20 de pergole fascinante

Casa a fost ingropata aproximativ jumatate de metru sub nivelul solului pentru protectie. Locuinta este orientata spre Oceanul Pacific (pentru a beneficia de avantajele vantului) si se compune din doua dormitoare, un living mare, trei bai, bucatarie, service room si dressing. Casa beneficiaza chiar si de balcon si de un mezanin deasupra bucatariei.

Citește si: Casa de vacanta la doi pasi de plaja

Constructorii au incercat sa utilizeze cat mai multe materiale locale. De exemplu, tot lemnul folosit a fost recuperat de la casele vechi, care au fost daramate, iar nisipul utilizat ca parte a mixului pentru pereti a fost adus din apropiere.

Echipa a instalat un sistem de captare a apei de ploaie de pe acoperis pentru a stoca apa, diminuand dependenta de sistemul local municipal.

Citește si: 15 exterioare in stil scandinav

Cu un impact minim asupra mediului, aceasta constructie este exact tipul de casa pe care Nader Khalili a incercat s-o ofere lumii.

Sursa foto: http://inhabitat.com 

Comentarii

Newsletter