Din ce realizam peretii de compartimentare interioara?

06 martie 2017 , 3980 afisari

Atunci cand vine vorba despre ridicarea peretilor interiori, de compartimentare intre camere, avem de ales intre mai multe solutii constructive. In functie de buget, de tipul de camera, de spatiul pe care il avem la dispozitie, dar si de stilul amenajarii, se poate folosi o gama destul de larga de materiale de constructii. Afla care sunt acestea si cand sunt cel mai bine de utilizat.

Citește si: Care este rolul sifonului de pardoseala?

Peretii interiori din gips-carton

Peretii din gips-carton sunt o solutie, in general, foarte eficienta, deoarece au un pret relativ scazut, se construiesc rapid si fara mult deranj, au o grosime mica, de la 7,5 cm la maxim 15 cm (uzual), si pot fi finisati usor cu vopsea lavabila, fara a aplica tencuiala. De asemenea, au marele avantaj de a putea ascunde traseele de instalatii in structura lor, dar si de a putea fi pusi in opera in forme-fantezie. Daca mai pui la socoteala ca pot fi si refolositi, deoarece elementele sale au prinderi mecanice, peretii din gips-carton par o solutie castigatoare.

Exista si cateva minusuri. Izolarea fonica este unul dintre ele, insa poate fi remediat daca se opteaza pentru umplerea lor cu vata minerala care asigura o izolare buna. Trebuie doar sa consulti cataloagele producatorilor pentru a alege alcatuirea optima a unui astfel de perete.

De asemenea, de peretii din gips-carton nu poti agata mobilier suspendat cu greutati mari. Partial, daca realizezi peretii in aceeasi etapa cu mobilarea si stii exact ce iti doresti, structura metalica a peretilor poate fi suplimentata astfel incat sa prinzi mobilierul de structura, si nu de placa de gips-carton.

Citește si: Tipuri de izolatie termica si rezistenta la daunatori

Peretii interiori din caramida

Caramida cu goluri este o alta solutie des utilizata pentru compartimentarile interioare. Acestia sunt mai grei decat ansamblul din gips-carton, deci pot suporta greutatea majoritatii obiectelor de mobilier suspendate.

In rest, caracteristicile care tin de asigurarea confortului fonic pe care trebuie sa le aiba peretii interiori, depind de grosimea zidului. Peretii de 20 cm sunt optimi, acestia asigurand izolare fonica superioara, fiind ideali pentru separarea bailor, bucatariilor, dar si intre apartamente – pentru a evita situatiile care duc la lipsa intimatii intr-un bloc de locuinte.

Citește si: Materiale de constructii noi pe care le poti utiliza si tu!

Peretii din caramida cu grosimea de 15 cm pierd din capacitatea de a asigura protectie fonica si pot fi utilizati pentru separarea dintre doua dormitoare, sau dintre un dormitor si hol. Cei de 15 cm se pot utiliza doar pentru separarea acelor spatii pentru care confortul auditiv este irelevant, cum ar fi camara sau dressing-ul.

Din pacate, peretii din caramida au grosimi mari si, daca nu-ti permiti sa pierzi spatiu, iti recomandam sa te indrepti spre alte solutii constructive.

Pereti cu dublu rol: de separare si decorativ

Pentru separarile partiale intr-o camera mai mare, care nu au nevoie sa asigure izolare fonica, iti recomandam acei pereti care pot prelua si o functie decorativa. In functie de preferintele tale in ceea ce priveste stilul amenajarii interioare, poti utiliza: gips-carton, caramida plina, lemn, sticla sau caramida din sticla si chiar beton.

Citește si: Stiai ca ... poti sa-ti faci casa din saci de nisip?

Peretii din gips-carton se pot decupa in diverse forme si poti realiza nise iluminate si zone pentru mobilier incastrat. Daca iti place aspectul brut al caramizii pline, nefinisate, atunci poti sa realizezi anumiti pereti accent din acest material. Folositi mai rar, peretii interiori din beton subtire pot suplini acelasi rol ca aceia din caramida plina. Lemnul se potriveste de minune unor incaperi mai rustice sau in stil „eco”, in care natura este exprimata in forme brute.

Daca separarea pe care o doresti trebuie sa permita trecerea luminii, sticla este o solutie de luat in considerare. Poti opta pentru pereti glisanti din sticla sau de simple separatoare, ori pentru caramizi din sticla intre living si hol, de exemplu.

Citește si: Casele din lemn, cele mai rezistente la cutremure

Indiferent de solutia aleasa, asigura-te ca este varianta optima pentru nevoile tale si cerintele incaperilor pe care le amenajezi!

Sursa foto: www.pinterest.com

Loading...

Comentarii

Newsletter