Cum se fac armaturile pentru constructii?

23 februarie 2010 , 5039 afisari

Desi pare neasteptat, armaturile care urmeaza sa fie fasonate trebuie sa fie nu doar drepte, ci si curate. Se impune, astfel, indepartarea anumitor impuritati de pe suprafata barelor, dar si a ruginii, prin frecare cu peria de sarma.

Otelul beton livrat in colaci sau bare indoite va fi mai intai indreptat, cu mare grija sa nu i se strice profilul, apoi taiat si fasonat. Daca se intinde cu troliul, alungirea maxima trebuie sa fie sub 2 mm.

Cand intre momentul taierii si fasonarii barelor se scurge o perioada de timp, acestea vor fi depozitate in pachete etichetate, pentru a se evita confundarea lor, dar si pentru a se pastra curatenia acestora.

Armaturile se vor termina cu sau fara ciocuri, in functie de prevederile din proiect si prin raportare la STAS 10107/0- 90. In cazul armaturilor netede ce au diametrul „d”, ciocul se indoie la 180 de grade, cu raza interioara de minimum 1.25d si portiunea dreapta de capat de minim 3d. Pentru armaturile cu profil periodic, ciocul se indoaie la 90 grade cu raza interioara de minim 2d si  portiunea dreapta de capat de minim 7d. Indoirea barelor inclinate, a celor de trecere din stalpi in grinzi sau a celor trecute peste coltul unui cadru se va face dupa un arc cu raza de cel putin 10d. Capetele barelor inclinate trebuie sa aiba o portiune dreapta cu lungimea de cel putin 20d in zonele intinse si de cel putin 10d in zonele comprimate. In cazul etrierilor care se indoaie dupa un unghi drept, raza cercului de indoire va fi de minim 2d.

Miscarea cu care se executa fasonarea ciocurilor si indoirea armaturilor trebuie sa fie lenta, fara socuri.


Daca barele au diametru mai mare de 25 mm, singurul fel in care se pot fasona este la cald.


Loading...

Comentarii

Newsletter