Construiti in regie proprie, sau cu firma?

29 aprilie 2010 , 657 afisari

Ganditi-va foarte, foarte bine inainte de a lua aceasta decizie. Cunosc (prea) multi proprietari care, la sfarsitul unui santier in regie proprie, mi-au spus: „daca stiam cat e de greu, ramaneam la bloc” sau „n-as mai face asta niciodata”.

Estimati foarte corect timpul pe care l-ati putea dedica santierului, precum si cunostintele tehnice specializate pe care le posedati. Public, in revista Casa Mea, un foileton despre cele doua variante. In santierul „cu firma”, proprietarul e ca si absent, nu-l doare capul de nimic: are un contract ferm, e treaba constructorului cum il indeplineste. In santierul regie proprie, proprietarul/constructor are „liber” maxim duminica- si santierul poate dura mai bine de un an!

Aparent, santierul „cu firma” e mai scump. Aparent, zic. Insa, cel in regie proprie va iesi la fel de scump daca mesterii va sunt prosti (si, la drept vorbind, mesterii cu adevarat buni sunt, inca, pasari rare in tara asta), daca fac risipa de materiale si de timp. Sa zicem ca stati cu chirie cat va construiti casa. Iar mesterii, in loc de trei luni, lucreaza la casa Dvs un an. Aveti 9 luni de chirie suplimentara? Aveti! Asta inseamna minim 2700 euro dati aiurea. Daca onor lucratorii mai si pleaca seara cu o galeata de lavabila si trei saci de ciment in portbagaj (ca doar n-oti putea sta mereu cu ochii pe ei), socotelile sunt clare.

Cine e vinovat pentru lucrarea defectuoasa? In cazul santierului cu firma, constructorul. El greseste, el plateste- deci va evita sa greseasca (dirigintele de santier va avea grija sa fie un bun paznic al calitatii lucrarilor). In cazul santierului in regie proprie, vinovat e... proprietarul. Ce-i poti face unui muncitor tocmit cu ziua, la negru? Maxim il poti pune pe liber, si asta nu-l indurereaza prea mult, fiindca a treia zi va gasi un alt proprietar caruia sa-i spuna ca-i cel mai bun constructor din... parcare!

Mai ganditi-va la ceva: daca lucrati suta la suta in regie proprie (adica chiar si fara un diriginte de santier), va trebui sa cumparati Dvs insiva nisipul, cimentul, gletul, caramizile, fierul beton, acoperisul, tevile, cablurile electrice, clanta de la poarta etc. etc. Veti merge atat de des in Valea Cascadelor, de-o sa incepeti sa credeti ca sunteti in Valea Suspinelor!

Loading...

Comentarii

Newsletter