Plinta din PVC sau din MDF? Ce alegem?

23 martie 2017 , 2841 afisari

Va spunem, din capul locului, ca nici nu vrem sa ne apropiem de discutia despre culorile pe care le pot avea plintele care se monteaza perimetral in camere. Vom lasa sugestiile pentru alt articol, deoarece mai intai trebuie sa stabilim ce material este cel mai potrivit in diverse situatii.

Citește si: Care este rolul sifonului de pardoseala?

Inainte de toate, trebuie sa stii care este motivul pentru care se monteaza plinta. Aceasta are rolul de a acoperi spatiile de expansiune lasate intre pardoseala si perete si de a proteja finisajul peretelui de socuri mecanice sau atunci cand dai cu mop-ul.

Plinta din PVC

Probabil cea mai la indemana solutie, mai ales daca ai ales sa-ti finisezi pardoseala cu parchet laminat, este plinta din PVC. Aceasta este o solutie practica, usor de montat si mult mai accesibila ca pret fata de celelalte variante.  

Un alt avantaj major care, din pacate, nu este folosit pe atat de des pe cat am crede, este spatiul generos care ramane in spatele plintei, realizat special pentru mascarea cablurilor. Acum poti gasi pe piata inclusiv plinte cu doua goluri, unul prin care poti poza definitiv cablurile, si altul, accesibil oricand, pe unde poti trece cablurile de la aparatele electrice pe care nu le tii intotdeauna in aceeasi pozitie.

Citește si: Tipuri de izolatie termica si rezistenta la daunatori

Montarea lor pe perete se realizeaza cu dibluri sau suruburi, direct in perete, mai ales in cazul in care plinta din PVC are si pat de cablu inclus. Unii mesteri decid montarea lor cu silicon, insa aceasta poate ceda in timp, mai ales in punctele sensibile de imbinare unde exista piese de colt sau din cauza denivelarilor peretilor.

Per ansamblu, plinta este usor de intretinut, putand fi curatata cu orice solutie uzuala de curatat, iar daca alegi o plinta PVC din gama mai scumpa, acestea au margini de silicon care protejeaza de praf si fac plinta sa se muleze bine pe pereti, mascand denivelarile acestora.

Citește si: Materiale de constructii noi pe care le poti utiliza si tu!

Plinta din MDF

Plinta din MDF, mai ales cea mai inalta, de minim 60 mm, este o varianta care da un aer mai luxos amenajarii. Este potrivita mai ales pentru interioarele contemporane si o poti folosi ca element decorativ in sine, alegand sa o asortezi cu parchetul sau, dimpotriva, sa schimbi culoarea si textura.

Acest tip de plinta arata mai elegant decat cea din PVC si in zonele de imbinare, nefiind necesare accesorii speciale de colt, insa manopera este mai laborioasa, plintele fiind taiate manual la un unghi de 45 de grade. Ele se fixeaza cu ajutorul unor cleme speciale care permit materialului inclusiv remontarea lui in alte incaperi, in cazul in care se doreste o reamenajare. Prin utilizarea clemelor ramane si un spatiu generos pentru pozarea cablurilor, insa cu mai putina versatilitate decat in cazul celor din PVC.

Citește si: Solutie ieftina si moderna: garduri din piatra fara zidire

In cazul in care peretii casei tale nu au o suprafata plana, se poate dubla sistemul de montaj al plintei cu silicon de tencuiala. Acesta se poate zugravi si nu isi schimba culoarea in timp, putand sa remedieze neajunsurile constructive ale locuintei. Cu toate acestea, fii cu ochii pe mester daca incearca sa lipeasca plintele doar cu silicon! Adezivul va ceda in timp sau, dimpotriva, nu vei mai putea scoate plinta decat cu mare greutate, eventual cu daune aduse peretilor.

Sursa foto: www.helmat.ro

Sursa foto: www.traget.ro

Citește si: Casele din lemn, cele mai rezistente la cutremure

Sursa foto: www.fad22.ro

Sursa foto: www.parchet-ploiesti.ro

Sursa foto: www.dedeman.ro

Citește si: Pardoseli din beton amprentat vs. pardoseli din beton slefuit
Loading...

Comentarii

Newsletter