Pardoseli din beton amprentat vs. pardoseli din beton slefuit

21 februarie 2017 , 2199 afisari

Probabil ca ai tot auzit despre pardoselile din beton amprentat si beton slefuit, insa n-ai stiut ce sunt ele, cum se pun in opera si de ce le-ai alege in locul clasicului parchet sau a pardoselilor din placi de ceramice. Iata care sunt diferentele dintre ele si care sunt avantajele lor.

Citește si: Care este rolul sifonului de pardoseala?

Betonul amprentat ofera varietate

In tara noastra, betonul amprentat inca nu a devenit un competitor serios pentru finisajele de interior, insa pentru exterior gasesti din ce in ce mai multe oportunitati de utilizare. Ele pot inlocui pavelele si dalele folosite pentru pavarea curtilor si aleilor, insa se pot pune si pe suprafete verticale, ca finisaje de fatada.

Inainte sa se intareasca de tot, betonul este ca o plastilina, fiind suficient de maleabil pentru a fi imprimat cu diverse reliefuri, dar si culori. Amprentarea se face cu ajutorul unor matrite speciale, aplicate la cateva ore dupa turnarea betonului in cofraje. Prin aceasta tehnica se pot crea o multime de modele, betonul astfel prelucrat putand sa imite piatra, lemnul sau caramida, materiale mult mai scumpe si, uneori, mai putin rezistente. Betonul amprentat este o alegere perfecta pentru o amenajare rustica.

Citește si: Tipuri de izolatie termica si rezistenta la daunatori

Fiind rezistent la umezeala, betonul amprentat poate fi utilizat cu succes pentru finisarea bucatariei, holului sau balconului. Prin amprentare capata si rol antiderapant, fiind astfel potrivit pentru exterioare si rampe. Daca il folosesti la interior, tine minte ca acesta este un material rece, dar poate fi utilizat impreuna cu sistemele de incalzire prin pardoseala.

Din pacate, pentru a asigura rezistenta in timp a denivelarilor care ii creeaza aspectul, betonul amprentat are nevoie de mentenanta anuala prin aplicarea unui strat proaspat de lac protector.

Betonul slefuit – o solutie eleganta

Acest finisaj este in tendinte in strainatate, mai ales pentru amenajarile minimaliste sau industriale. Suprafata lui este neteda, lucioasa, nu are nevoie de multa intretinere, iar durata de viata este impresionanta. Fata de betonul amprentat care poate imita o multime de texturi, cel slefuit nu ofera atat de multa varietate. Insa el este apreciat tocmai pentru faptul ca reuseste sa faca dintr-un material brut, un finisaj elegant. Pentru varietate, betonul slefuit poate fi colorat in masa sau poate avea in compozitie granule de marmura, granit sau alte roci, in functie de preferinte.  

Citește si: Materiale de constructii noi pe care le poti utiliza si tu!

In ceea ce priveste punerea in opera a betonului slefuit, aceasta se realizeaza doar de catre specialisti, cu ajutorul unor masini speciale pentru slefuire. Din acest motiv, acest tip de pardoseala nu se poate realiza pe suprafete foarte mici. Insa, odata ce ai optat pentru un astfel de finisaj, nu va mai trebui sa-i porti de grija. Acesta isi va pastra luciul pe toata perioada vietii si nu va trebui lacuit sau slefuit.

In plus, desi are o suprafata lucioasa, betonul slefuit nu este deloc alunecos, nici macar atunci cand este umed, fiind o alegere optima pentru bucatarii, bai mai mari, dar si spatii exterioare (balcoane, terase). Avand o rezistenta mare, acesta rezista foarte bine la socuri, spre deosebire de o placa uzuala de gresie.

Citește si: Stiai ca ... poti sa-ti faci casa din saci de nisip?

Daca esti amator al felului in care arata betonul slefuit, trebuie sa stii si care este cel mai mare dezavantaj al sau. Acesta trebuie pus in opera cu foarte mare grija si numai de catre profesionisti. Daca nu se respecta cum trebuie toti pasii, iar betonul este turnat cu fisuri si imbinari, fara a fi tratat corespunzator cu lacuri speciale, apa se poate infiltra sub pardoseala, iar acest lucru poate duce la formarea mucegaiului.

Tu ce alegi intre betonul amprentat si ce slefuit? Inainte sa te hotarasti, deschide galeria de imagini!

Sursa: www.casadex.ro

Citește si: Din ce realizam peretii de compartimentare interioara?
Loading...

Comentarii

Newsletter