Case din baloti de paie

24 septembrie 2014 , 5361 afisari

Se estimeaza ca locuintele din baloti de paie vor avea succes pe viitor atat in mediul rural, cat si in cel urban. Proiectul a fost initiat de un grup de studenti care sustin ca, desi sunt realizate din materiale usoare, casele din baloti de paie rezista la cutremure, foc si intemperii.

De remarcat la aceste constructii este faptul ca pot avea la baza o tehnologie low-cost, cu materiale locale. De asemenea, sunt de trei ori mai eficiente decat cele obisnuite, iar intr-un ciclu normal de viata de 30 de ani costurile pentru energie se reduc cu pana la 75%.

Balotii din paie sunt termoizolanti, astfel ca nu mai este necesara o izolare suplimentara. Consumul de energie pentru transportul paielor este minim (cu aproape 80% mai mic decat in cazul vatei minerale). Casele din baloti de paie au o inertie termica mare – mentin caldura, lutul absoarbe agentii poluanti, nu exista emisii toxice.

Paiele provin din surse regenerabile, fiind un material mai sustenabil decat lemnul (ale carui productie si procesare necesita mai multa energie). Trebuie mentionat ca tehnologia acestor constructii este diferita de cea a caselor din chirpici, chiar daca se folosesc aproximativ aceleasi materiale.

Loading...

Comentarii