Care este lemnul cu cea mai mare putere calorică?

12 decembrie 2016 , 16328 afisari

Sezonul rece bate la ușă, iar prin unele părți ale țării deja a nins. Lemnele pentru sobele care ne țin de cald iarna trebuie să îndeplinească și ele o serie de condiții pentru a ne da cât mai multă căldură, vreme îndelungată și asta fără să ne coste o avere.

Citește si: Ai renunța la tencuiala de pe tavan?

Există pe piață multe tipuri de lemn din care poți alege pentru soba ta, toate având anumite calități de ardere. Când spunem putere calorică a lemnului ne referim la câtă căldură emană acesta în momentul arderii, iar această putere calorică se măsoară universal în kcal.

Cu cât este mai uscat lemnul pe care îl cumperi pentru ardere, cu atât va avea o putere calorică mai mare. În plus, un lemn care nu este uscat cât mai bine, va degaja mai mult fum în cameră, care poate deveni toxic. 

Lemnele de foc și puterea lor calorică

Stejarul. Putere calorică: 3460 kcal/kg. Stejarul produce o flacără foarte mică și arde foarte lent din cauza densității sale, acest lucru fiind un mare avantaj al său. Are totuși nevoie de aproximativ doi ani pentru a fi uscat cum trebuie și gata de pus în sobă sau în centrala cu lemne.

Cireșul. Putere calorică: 3560 kcal/kg. Și acesta arde lent și are o putere calorică bună.

Mesteacănul. Putere calorică: 3610 kcal/kg. Are o putere calorică mai mare decât a celor două de mai sus, dar arde și mai repede. Seva lui poate duce la depuneri pe coșul de fum.

Mărul. Putere calorică: 3590 kcal/kg. Mărul are un lemn foarte bun, care arde lent și constant, iar flacăra lui are dimensiuni mici și nu face scânteie. 

Plopul. Putere calorică: 3220 kcal/kg. Plopul este sărac din acest punct de vedere, puterea lui calorică este foarte mică în comparație cu restul, de aceea nici măcar nu este recomandat pentru arderea în sobe, șeminee sau centrale pe lemne.

Bradul. Putere calorică: 3710 kcal/kg. Bradul are o putere calorică foarte bună, dezavantajul său fiind faptul că rășinile pe care le conține pot provoca depuneri pe coșul de fum. 

Salcâmul. Putere calorică: 3600 kcal/kg. Lemnul salcâmului este foarte bun pentru ardere și are o putere calorică foarte bună. Acesta trebuie și el să fie uscat foarte bine, pentru că altfel rășinile sale pot provoca daune coșului de fum.

Foto: Pinterest

 

Loading...

Comentarii

Newsletter