Montarea cablurilor electrice sub tencuiala

21 octombrie 2010 , 2929 afisari

Generalitati

Montarea cablurilor se va realiza in asa fel, incat in locul destinat instalatiei electrice (cu rezervele corespunzatoare) sa fie spatiu suficient pentru cablurile si conductoarele de sectiune potrivita, in cantitate necesara. La conceperea instalatiilor electrice se va evita montarea mai multor cabluri paralele pe portiuni mai mari. Este mai oportuna intercalarea mai multor tablouri de distributie, care sunt legate cu un singur cablu de o sectiune mai mare. Cablurile care pornesc de la acesti distribuitori secundari vor fi mai scurte, legate direct la circuitele electrice. Tot sistemul devine astfel mai usor de controlat si de verificat. Cablurile (sectiunile acestora) vor fi alese in functie de nivelul solicitarii la care vor fi supuse. Cablurile, toate piesele si componentele instalatiei electrice vor corespunde normelor prevazute de standardele aferente, si obligatoriu vor avea certificatul de calitate si conformitate necesar.

Tuburile de protectie

Pot fi tuburi rigide care pot fi montate usor cu ajutorul elementelor de legatura prefabricate (racorduri, ramificatii) si cu ajutorul mufelor de legatura la dozele de distributie. In comert se gadesc si tuburi de protectie rigide din material plastic, care pot fi curbate si prevazute cu mufe de legatura usor, cu ajutorul sculelor corespunzatoare, fara a fi necesara prelucrarea lor la temperaturi ridicate (ca si in cazul tevilor de scurgere la chiuvete). In tuburile de protectie rigide firele electrice pot fi trase cu usurinta. Este mai comoda utilizarea tuburilor de protectie flexibile, care pot fi curbate fara rupturi si introduse in dozele de distributie, insa tragerea firelor electrice in aceste tuburi este mai dificila.

Traseul tuburilor

Tuburile vor fi montate pe cel mai scurt traseu din zonele delimitate. Zona delimitata este suprafata dintre tavanul construit si podea, la distanta de 150- 450 mm de acestea. Zona delimitata verticala este suprafata cuprinsa intre colturile incaperilor si marginile geamurilor si usilor (la nivelul structurii cladirii) la distanta de 100- 300 mm. In jurul geamurilor si in jurul usilor cu doua aripi pot fi stabilite zone delimitate, in cazul usilor cu un singur canat zona delimitata va fi stabilita intr-o singura parte, anume cea cu maner. In cazul suprafetelor de lucru din bucatarii sau din atelierele casnice se va stabili o zona delimitata pentru alimentarea acestor suprafete. Aceasta zona va fi la distanta de 0.9- 1.2 m de la podea. In colturile incaperii (intre peretii invecinati sau intre perete si tavan) vor fi stabilite trasee cu raza suficienta pentru curbarea usoara a tuburilor. Diametrul dorit al curburii se poate obtine prin  introducerea tubului la o adancime corespunzatoare in perete.

Diametrul tuburilor

Va fi stabilit in asa fel, incat sa permita asezarea numarului necesar de conductoare, de sectiune corespunzatoare in functie de nivelul sarcinii. Producatorul va specifica in descrierea produsului numarul si sectiunea conductoarelor care pot fi trase intr-un anumit tub de protectie. La alegerea tubului de protectie cu diametrul corespunzator se va tine cont de sarcina cauzata de incalzirea conductoarelor la trecerea curentului. Cu cat este mai mare numarul conductoarelor trase intr-un tub (canal comun), cu atat este mai redusa racirea acestora. Pentru evitarea supraincalzirii, numarul conductoarelor permise a fi trase intr-un tub este redus. Deasemenea, este indicata asigurarea spatiului in tuburile de protectie, pentru conductoare montate ulterior

Mai multe informatii se gasesc in cartea: Instalatii electrice pas cu pas de Josef Kunc (Editura Casa, 96 pag., 39,90 lei, comenzi telefonice la 0359 464363 sau online pe www.edituracasa.ro)

Loading...

Comentarii

Newsletter