Masuri de protectie impotriva supracurentilor electrici

22 iulie 2010 , 7651 afisari

Suprasarcina cauzeaza o incalzire. In cazul in care prin conductor trece un curent de intensitate mai mare decat cea permisa, timp indelungat, supraincalzirea produsa poate provoca un incendiu.

Suprasarcina va fi prevenita cu sigurante fuzibile sau cu intreruptoare automate. Scurtcircuitul apare atunci cand intre partile metalice ale conductoarelor aflate sub tensiune se produce contact electric (in general din cauza izolatiei necorespunzatoare) fara rezistenta semnificativa.

In aceste cazuri intensitatea curentului poate atinge mii de amperi. La asemenea intensitate de curent firele se topesc aproape instantaneu, materialele inflamabile din jur se pot aprinde sau se pot deteriora aparatele (motoarele). La scurtcircuite se pot produce atat supraincalziri cat si solicitari dinamice. Din acest motiv dotarea instalatiei electrice cu accesorii de protectie impotriva suprasarcinilor si impotriva scurtcircuitelor este un aspect foarte important al lucrarilor. Conductoarele sunt incalzite de curentul ce trece prin ele, motiv pentru care sarcina conductoarelor de diferite diametre este limitata. Conductorul corespunzator va fi ales in functie de intensitatea nominala a instalatiei racordate.

Conductorul dintre tabloul de sigurante si contor este dimensionat pentru consumul total al instalatiei care va fi alimentata din acest bransament. In cladirile cu mai multe apartamente in majoritatea cazurilor, din tabloul principal de siguranta al cladirii porneste o singura linie de alimentare la care sunt racordate tablourile de contoare din locuinte. Curentul de declansare a sigurantelor si a intreruptoarelor automate va fi stabilit pe baza sarcinii nominale totale a intregii locatii. Aceasta valoare va fi mai mica decat totalul sarcinilor nominale din apartamente; va fi luat in calcul coeficientul de simultaneitate a sarcinii, care trebuie sa fie mai mic decat 1.

La alimentarea apartamentelor vor fi utilizate conductoare de putere de 7 kW, daca apartamentul are necesarul de energie din categoria A (apartamente utilate standard, inclusiv cu masina de spalat automata, centrifuga, masina de spalat vase si cuptor electric cu putere de pana la 2 kW), respectiv 11 kW in cazul apartamentelor cu necesarul de energie in categoria B (utilitati identice cu categoria A plus aparat electric de gatit). La racordurile la contor este permisa utilizarea atat a conductoarelor din cupru cat si celor din aluminiu.

In cazul intreruptoarelor automate cu aceeasi putere nominala caracteristicile de declansare pot fi diferite. Aceasta diferenta este marcata cu ajutorul unor litere. Aparatele cu caracteristica de declansare tip B nu pot declansa curentul I1 nici dupa o solicitare de o ora, adica de 1,13 ori mai mare decat intensitatea nominala a curentului, dar in acest interval vor declansa curentul I2, adica de 1,45 ori mai mare decat intensitatea nominala.

Pe langa acestea valoarea intensitatii curentului care poate fi considerata scurtcircuit este de 3-5 ori mai mare decat valoarea nominala a curentului intreruptorului automat.

Aparatele obisnuite cu declansare intarziata tip D recunosc inceputul scurtcircuitului la intensitate de curent de 10-20 ori mai mare decat curentul lor nominal.

Pentru utilizari obisnuite sunt folosite intreruptoare automate tip B, acestea fiind montate cel mai des in instalatiile electrice ale caselor, locuintelor. Circuitele electrice monofazate vor fi protejate pe conductorul de faza cu intreruptoare automate unipolare (cu un singur circuit), iar cele trifazate vor fi folosite intreruptoare automate tripolare (cu trei circuite) legate la faze.

Intreruptorul automat trifazat (cu trei circuite) cu maneta comuna este de fapt dispozitiv de protectie impotriva supracurentilor alcatuit din trei intreruptoare automate, care vor fi legate liniar la liniile de faza L1, L2, L3, la intrare. Supracurentul sau scurtcircuitul produs in oricare dintre cele trei faze va intrerupe toate fazele, pentru ca maneta mecanica va cupla automat.

Important! Este interzisa prevederea conductorului de nul cu dispozitiv de siguranta! Este de retinut faptul ca in cazul sistemelor polifazate se interzice montarea sigurantelor sau a intreruptoarelor automate pe conductorul de nul sau central. In vederea demontarii, pe tabloul de siguranta, pentru conductorul de nul si central va fi asezat un dispozitiv de suntare. Acesta va putea fi demontat doar cu scule speciale.

Practic, din punct de vedere al supracurentului pot aparea cazuri de protectie insuficienta sau exces de sigurante. In cazul protectiei insuficiente sunt utilizate sigurante mai mici decat cele permise de sectiunea transversala a conductorului (in cazul cablurilor lungi pana la aparatul consumator). Excesul de siguranta este situatia in care valoarea curentului nominal al sigurantei este mai ridicata decat valoarea curentului nominal al cablului electric pe care-l protejeaza. In acest caz siguranta serveste numai la protectia impotriva scurtcircuitelor.

Protectia impotriva suprasarcinii – daca este necesara – va fi asigurata de un al dispozitiv (de exemplu protectia de motor). In retelele electrice sigurantele (sigurante fuzibile, intreruptoarele automate) intre sursa de alimentare si intre consumator sunt montate treptat, in asa fel incat in caz de scurtcircuit se va declansa cea mai apropiata siguranta din zona scurtcircuitului spre sursa de alimentare.

Astfel va fi debransata cea mai mica parte a retelei. Celelalte parti ale retelei vor fi protejate la scurtcircuit de catre siguranta. In cazul utilizarii intr-un anumit punct din retea a unei sigurante de putere nominala mai mare decat puterea indicata in vederea declansarii selective, in caz de scurtcircuit, nu s-ar declansa numai siguranta cea mai apropiata spre sursa de alimentare. In acest caz ar ramane fara curent o parte mai mare a retelei, decat in cazul montarii corespunzatoare.

Trebuie luat in considerare faptul ca in cazul utilizarii unei sigurante de putere nominala mai ridicata decat cea care este prevazuta in vederea evitarii suprasarcinii, efectul de protectie va fi diminuat. Conform celor amintite, in cazul unei suprasolicitari intr-un astfel de sistem se poate produce incendiu, care poate fi raspandit si in mediul inconjurator.

Este foarte important ca siguranta indicata sa nu fie schimbata cu una de putere nominala mai ridicata. La instalatiile electrice mai vechi este deosebit de importanta evitarea inlocuirii litei fuzibile cu diferite „sarme” sau asezarea acestora pe exteriorul sigurantelor. Sigurantele fuzibile „reparate” cu sarme sunt nesigure, ele fiind o posibila sursa de pericol sau de accident.

In instalatiile din case si apartamente cele mai raspandite sunt ramurile electrice care contin prize monofazate de 16 A, 250 V, pe langa acestea mai sunt utilizate si prize trifazice de 16 A, 400 V, respectiv circuitele electrice ale sistemelor de iluminat de intensitate de 10 A si de tensiune nominala de 250 V. Diametrul conductoarelor si cablurilor va fi stabilit astfel incat furnizarea cantitatii de energie electrica necesara sa fie eficienta. Cel mai important criteriu la stabilirea diametrului potrivit este acela de a evita supraincalzirea conductoarelor si in cazul trecerii  timp indelungat a unui curent de putere nominala. Practic, la circuitele electrice de intensitate nominala de curent de 10 A, diametrul conductoarelor din cupru va fi in general de 1,5 mm2, iar la circuitele de intensitate de 16 A acesta va fi de 2,5 mm2.

Intensitatea nominala ale intreruptoarelor automate din aceste ramuri electrice va fi de asemenea de 10 A, respectiv de 16 A. Conductoarele cu diametru sub 1,5 mm2 nu vor fi folosite in instalatii electrice stabile, nici in cazul in care intensitatea nominala de curent va fi sub 10 A.

Sigurantele din aparatele electronice (televizoare, radio, sisteme audio, etc.) vor fi inlocuite doar cu cele cu parametri identici, ele nu vor fi „reparate” in nici un caz! Valoarea si caracteristicile de cuplare sunt marcate pe partile metalice ale sigurantelor. De exemplu in cazul corpurilor de siguranta de 5 × 20 mm cu tub de sticla, cele mai des utilizate sunt sigurantele cu actiune rapida (F), cu actiune medie (M) si cu actiune lenta (T). Sunt comercializate si sigurante cu tub de sticla cu actiune ultrarapida.

Din ce in ce mai intalnite sunt sigurantele care actioneaza la cresterea temperaturii (de exemplu tip S-3 M). Acestea pot fi utilizate la aparate, respectiv pot fi montate in interiorul acestora.

Aceste sigurante intrerup furnizarea energiei cand temperatura atinge limita admisa. Pot fi utilizate la aparate de gatit, termoplonjoane, cuptoare si plite electrice, uscatoare de par, etc. Sarcina lor maxima este de 10 A. Temperatura nominala de cuplare este diferita in  unctie de tipul lor, aceasta variaza intre 72-237 °C. In caz de suprasolicitare va fi necesara schimbarea sigurantelor fuzibile.

Siguranta MF-R „Multifuse” poate fi utilizata pentru obtinerea protectiei impotriva supracurentilor si impotriva supraincalzirii, dupa reconectare (eliminarea defectiunii), acestea vor reveni in stare normala de functionare, nefiind necesara inlocuirea lor. Acestea pot fi utilizate la protejarea difuzoarelor, diferitelor baterii de incarcare, motoarelor de mica putere, transformatoarelor, unitatilor de baza, etc.

17574-big-142235.jpg

 

Articol realizat pe baza cartii "Instalatii electrice" publicata de Editura Casa.

B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania
Tel: + 40 359 464 363
Fax: + 40 359 800 941
e-mail: [email protected]
www.edituracasa.ro

Loading...

Comentarii

Newsletter