Cu ce calorifere ne incalzim locuinta?

17 octombrie 2012 , 8241 afisari

De asemenea, e momentul sa ne facem planuri despre modul in care ne vom incalzi locuintele la iarna. De ce fel de radiator aveti nevoie, care este cel mai adecvat sistemului de incalzire individual si care se potriveste sistemului de incalzire comun?

Locuitorii apartamentelor de bloc se impart in doua categorii in ce priveste incalzirea locuintelor: cei care folosesc ca sursa de incalzire sistemul centralizat de distributie si cei care si-au achizitionat centrale. Fiecarui sistem de incalzire i se potrivesc anumite tipuri de calorifere. Corpurile de incalzire sunt realizate din materiale diferite (otel, aluminiu, fonta), ce prezinta plusuri si minusuri.

Caloriferele din fonta sunt cele mai durabile, insa costa mai mult. Dezavantajul lor principal este ca nu sunt foarte estetice. Caloriferele din fonta au fost proiectate pentru a permite transferul maxim de caldura prin radiatie directa si convectie. Datorita proprietatilor fizice ale fontei, acestea sunt in top din punctul de vedere al durabilitatii. Mai exact, au o durata de viata de peste 30 de ani, sunt rezistente la coroziune si lovituri accidentale, beneficiaza de o suprafata mare de radiatie si de o presiune de lucru cuprinsa intre 4 si 6 bari. Dar nu toti specialistii sunt adeptii fontei. Unii dintre acestia sustin ca radiatoarele din fonta ar fi depasite din cauza manevrarii lor extrem de greoaie.

Caloriferele din aluminiu si cele de otel au un design placut si un pret mai scazut. In plus, au o greutate redusa si sunt usor de manevrat si montat. Datorita dimensiunilor reduse, pot fi utilizate si in spatii mai inguste. Avand un design modern si elegant, dar si un finisaj (vopsea) inalterabil in timp, radiatoarele din aluminiu se adapteaza oricarui stil de decorare. Dezavantajele lor sunt pretul ridicat si necesitatea dezaerarii cat mai dese. De asemenea, ele au o durata de viata mai mica, data de calitatea agentului termic, care in sistemele de incalzire centralizata nu este controlata.

Radiatoarele din otel au o durata de viata garantata la 5-10 ani si o presiune de lucru de 10 bari. Datorita faptului ca au un pret scazut, sunt cele mai cumparate produse din domeniu.

Cum alegem caloriferul ­potrivit?

Primul pas, inainte de cumpararea caloriferului, este aflarea puterii necesare incalzirii incaperii, respectiv numarul de elementi necesari pentru o incapere. In principiu, se inmulteste volumul incaperii cu un coeficient calorific cuprins intre 40 si 75 W/mc (coeficientul este invers proportional cu gradul de izolare termica a camerei) si rezulta puterea necesara. Aceasta poate sa fie asigurata de unul sau mai multe calorifere. In cazul caloriferelor cu elementi, puterea necesara trebuie impartita la puterea unui element. Astfel, va rezulta numarul de elementi necesari.

Apoi, trebuie sa tinem seama de sistemul de incalzire. Cele mai potrivite radiatoare pentru sistemul public de distributie a agentului termic sunt cele din fonta, dar si cele din aluminiu. Pentru centralele de apartament, sunt recomandate radiatoarele din otel.

Este indicat sa se ia in calcul pretul caloriferului, dar asta nu inseamna ca trebuie facut rabat de la confort. Caloriferele ieftine au fara indoiala o calitate slaba. Pretul mic ascunde, de regula, anumite lipsuri. Un exemplu ar fi cel al radiatoarelor din otel, care sunt cele mai ieftine si care au convectoarele din interior mai mici si, implicit, consumul de material mai ­scazut. Evident, rezulta o putere de incalzire mai mica. De aceea, pentru a fi siguri de calitatea produsului achizitionat, trebuie sa aveti in vedere durabilitatea, pretul, designul si garantia oferita de firma producatoare. 

Loading...

Comentarii