Cum se proiecteaza fundatia unei case

02 mai 2011 , 2650 afisari

Cerinta principala a fundatiei

Ar fi bine, inainte de a vorbi despre fundatia propriu-zisa, sa stabilim ce anume intelegem prin terenul de fundare. Aceasta expresie nu defineste caracteristicile solului pe care urmeaza sa se construiasca o cladire (compozitie, umiditate etc.), cum cred cred cei mai multi. De fapt, prin terenul de fundare se intelege volumul de pamant care resimte influenta constructiei, sau in care pot avea loc fenomene care sa influenteze constructia. Abia acum putem spune si ce conditie trebuie sa indeplineasca o fundatie. Ea trebuie sa transmita terenului de fundare incarcarile constructiei, inclusiv pe cele din fenomenele seismice, pastrand neschimbate  toate caracteristicile tehnice ale acelei constructii.

Ce este fundatia?

Fundatia reprezinta un ansamblu de elemente structurale al caror rol este de a transmite terenului incarcarile constructiei.

Alegerea tipului de fundatie

Sunt trei mari categorii de factori care pot influenta aceasta optiune.

Sistemul structural al constructiei este primul dintre ele. Fundatia se va proiecta in functie de suprastructura (daca este o cladire in cadre, cu pereti etc.), de dimensiunile acesteia (inaltimi, deschideri, travei etc.) si de materialele din care este construita cladirea (zidarie, beton, metal, lemn etc.). Deasemenea, foarte importante sunt mecanismul de disipare in sol a energiei induse de actiunea seismica si sensibilitatea la tasari a sistemului structural.

Conditiile din teren au un rol foarte important. Conteaza atat natura, cat si stratificatia terenului de fundare, precum si caracteristicile fizico-mecanice ale straturilor de pamant si evolutia lor in timp. Trebuie sa se tina cont de conditiile de stabilitate generala a terenului (de de pilda, daca e vorba de terenuri in panta predispuse la alunecari). Foarte importanta este stabilirea carecteristicilor hidro ale terenului, atat celee hidrogeologice (nivelul pranzei freatice si variatiile lui sezoniere), cat si cele hidrologice (nivelul apelor de suprafata, posibilitatile de producere a inundatiilor etc.).

Conditiile de executie ale infrastructurii au, si ele, un rol insemnat in stabilirea fundatiei. De pilda, se ia seama la existenta, in imediata vecinatate, a unor constructii ce pot fi afectate de lucrarile de executie a infrastructurii. Trebuie luate in calcul si prezenta retelelor de gaze, de energie electrica, de apa-canal.

Specialistii au cuvantul

Geologul si structuristul sunt cei care determina cum va arata o fundatie corecta. Este absolut interzis sa lasati o decizie atat de importanta la latitudinea constructorului!

 

Comentarii

Newsletter