Cum se executa fundatia din piatra de rau

28 aprilie 2011 , 7809 afisari

Dimensionarea fundatiei

Aceasta atributiune revine inginerului structurist. Oricum ar fi, insa, se recomanda ca latimea minima a unei fundatii de acest tip sa fie de 70 cm pentru zidurile portante exterioare ale constructiei (subliniem, fara subsol!), si de minim 50 cm pentru zidurile interioare. Adancimea de fundare pentru zidurile exterioare trebuie sa depaseasca minim cu 20 cm adancimea de inghet. Dedesubtul zidurilor interioare, fundatiile trebuie sa coboare cel putin pana la 60-80 cm.

Chiar daca pare ca ne repetam, subliniem un lucru capital: fie si daca locuiti intr-o zona in care se construiesc in mod curent case cu fundatie din piatra de rau, incredintati-i unui structurist atestat sarcina dimensionarii fundatiei. Poate ca mesterul local a construit si casa de alaturi, dar e posibil ca dvs sa aveti alt sol, deci si alte cerinte de respectat!

Cum se executa fundatia

Mai intai se intinde un strat de egalizare din balast marunt sau beton de marca B25. Grosimea acestuia trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 10 cm. Peste acest strat se construieste fundatia, conform schitelor inginerului structurist. Foarte important este ca pe fata superioara, orizontala, a fundatiei (ori pe zid, in continuarea stratului de separare, la cel putin 30 cm deasupra nivelului trotuarului) sa se aplice un strat de egalizare, din mortar de ciment, in grosime de 2-4 cm. Acesta se driscuie, apoi, dupa uscare, se amorseaza cu o solutie pe baza de bitum. Pe stratul de egalizare se lipeste hidroizolatia elastica, eventual cu bitum topit (prin procedeul „in puncte”).

Importanta hidroizolatiei

Daca ati vazut case vechi, cu fundatie din piatra de rau, ale caror ziduri sunt umede pana la jumatate nu mai aveti nevoie de explicatii suplimentare pentru a intelege importanta covarsitoare a hidroizolatiei. Aceasta „rupe” circuitul ascendent al apei, oprindu-i traseul la nivelul fundatiei. In lipsa ei, datorita fenomenului de capilariate, apa urca in ziduri.

Loading...

Comentarii

Newsletter