„Capcanele” caselor la rosu

16 septembrie 2014 , 12711 afisari

Achizitionarea unei case la rosu reprezinta pentru multi dintre noi o solutie tentanta datorita pretului mai mic fata de cel al caselor la cheie. Aceasta varianta poate fi una avantajoasa daca vanzatorul e de buna credinta, dar daca ridicarea imobilului s-a facut necorespunzator, atunci vor aparea numeroase dezavantaje pentru cumparator.

Daca doriti sa cumparati o casa la rosu, trebuie sa stiti ce intra in pret si ce nu, precum si care sunt avantajele si dezavantajele ei. O casa la rosu nu cuprinde finisajele interioare/exterioare si exteriorul acoperisului. Practic, in categoria „la rosu” sunt incluse: saparea, armarea si betonarea fundatiei conform specificatiilor tehnice dispuse de proiectant, zidirea peretilor interiori si exteriori, realizarea armaturilor si betonarea elementelor de structura ale imobilului (stalpi, plansee), precum si realizarea scarilor interioare (in cazul in care imobilul este prevazut cu etaje), realizarea structurala a acoperisului, fara a include acoperisul propriu-zis al casei. Pe de alta parte, o casa la rosu nu cuprinde partea de instalatii electrice (cablaje si tot ce tine de instalatia electrica) si nici partea de instalatii sanitare (tevi de apa, gaze, racordare la retelele de utilitati). Acestea vor fi adaugate ulterior de beneficiarii imobilului.

Alegerea unei case la rosu presupune sa dispuneti de un buget flexibil deoarece pot aparea nenumarate costuri neprevazute sau complicatii. Cu alte cuvinte, chiar daca platiti un pret mai mic, trebuie sa luati in calcul posibilele costuri ulterioare.

Mana de lucru ieftina si greselile de executie

Multi dintre cei care ofera preturi foarte mici pentru case la rosu le-au construit incorect, acestea avand mari probleme in privinta termoizolatiilor sau a hidroizolatiilor. Rezulta astfel locuinte care necesita un consum foarte mare de energie sau care sunt predispuse la igrasie, la deteriorarea rapida a unor elemente de constructie etc. Unele case pot avea carente structurale, pornind de la tasari inegale ale fundatiilor si fisuri ale peretilor, stalpilor, planseelor, singura „verificare” urmand a se realiza cu ocazia urmatorului seism major. De exemplu, daca fundatia casei nu este facuta pe tot perimetrul, noii beneficiari sunt nevoiti sa o subzideasca.

Viitorii cumparatori trebuie sa verifice daca imobilul respectiv a fost ridicat dupa realizarea unui studiu geo in prealabil, unde este panza freatica. Utile sunt si informatiile despre hidroizolatia verticala (care vine perimetral) dar si cea orizontala (sub placa).

Un alt aspect este cel legat de grinzile si stalpii constructiei. Prea multi stalpi sau grinzi prea inalte nu inseamna ca imobilul rezista mai bine la cutremur, ci, dimpotriva, poate fi prea rigid. Este valabila si situatia opusa.

Forta de munca ieftina poate insemna punerea in opera cu defecte majore a unor tehnologii sau a unor detalii. Multe case sunt ridicate fara specialisti buni, astfel ca mai tarziu proprietarii descopera greseli care trebuie remediate, iar in final ajung sa cheltuiasca mai multi bani decat daca ar fi fost construite de la 0.

Loading...

Comentarii

Newsletter