Placarea cu piatra naturala, o solutie pentru case rezistente si elegante

17 noiembrie 2014 , 4638 afisari

Piatra naturala este unul dintre putinele materiale de cnstructii care, pe langa rezistenta, ofera si o eleganta aparte arhitecturii unei cladiri sau spatiului unei gradini.

Putine materiale imbatranesc la fel de frumos precum piatra, aceasta fiind caracterizata de rezistenta, care de cele mai multe ori ofera suprafetei unde este folosita un aspect estetic aparte.

Cand vorbim de piatra naturala intelegem toata gama de tipuri si sortimente, de la binecunoscuta piatra de rau la calcar, onyx, granit, marmura s.a.m.d. Daca piatra de rau este frecvent folosita la exterior (la placarea soclurilor, a elementelor de gard sau a stalpilor de sustinere), marmura si granitul sunt preferate mai ales in amenajarile interioare.

Un avantaj important al pietrei naturale este ca, pe langa faptul ca sporeste frumusetea casei, are si un aport important la trainicia ei, fiind recunoscuta rezistenta acestui material la socuri, la actiunea razelor ultraviolete, la pete sau intemperii.

Acest lucru ii confera si o durata mare de viata in timp, ajungand chiar la mii de ani. Din acest motiv, aproape ca nu necesita ingrijiri speciale pentru intretinere. Din contra, patina timpului o poate face si mai atractiva.

Piatra poate fi asortata atat ca textura, cat si cromatic cu orice alt material: lemn, fier forjat, inox, sticla sau diverse metale. Aceasta beneficiaza de un design original, in mare parte datorat bogatiei cromatice pe care numai natura o poate da, motiv pentru care o intalnim in stiluri arhitecturale traditionale, moderne sau in decoruri high-tech.

In plus, utilizata la placarea exterioara a peretilor, aceasta contribuie si la cresterea coeficientului termic de izolare, pastrand caldura pe timpul iernii, iar vara oferind o atmosfera interioara placuta si racoroasa.

De asemenea, piatra naturala este un produs ecologic, cu un rafinament deosebit care ofera posibilitatea unor amenajari exterioare si interioare de exceptie. Geometria obtinuta prin placarea cu piatra naturala este de cele mai multe ori simpla, dar surprinzatoare.

Specialistii sustin ca piatra naturala pe care trebuie sa o folosim pentru peretii verticali exteriori trebuie sa fie complet rezistenta la inghet, chiar daca nu intra in contact direct cu suprafata de inghet.

In ceea ce priveste grosimea placilor din piatra naturala, aceasta poate depinde de modalitatea de fixare, de greutatea si densitatea pietrelor, dar si de intensitatea estimata a vantului.

Pentru peretii interiori, placarea cu piatra naturala se foloseste numai ca accent, prin crearea unor pereti ornamentali cu aspect rustic sau prin placarea semineelor, a stalpilor, s ancadramentelor de usi sau montarea coloanelor masive.

O atentie sporita trebuie acordata faptului ca placarile cu piatra pe suprafete mari presupun calcule speciale in care sa se tina cont de greutatea acesteia. In plus, prin structura ei, piatra naturala nu rezista la presiuni foarte mari si, mai ales, nu este flexibila, aspecte care pot afecta rezistenta unor suprafete construite fara elemente necesare de ranforsare suplimentara.

Etape de lucru pentru placarea unui perete exterior

CONSOLIDAREA PERETELUI Peste termosistem se da un strat de tencuiala, iar pentru o mai buna rezistenta se aplica o plasa;

SPĂLAREA PIETREI Bucatile de piatra se sorteaza in functie de grosime, dupa care se spala bine cu apa sub presiune, pentru a indeparta praful si impuritatile; PREGĂTIREA ADEZIVULUI Într-un vas se face o compozitie de ciment si nisip care se amesteca bine pâna la omogenizare;

APLICAREA PIETREI Fiecare bucata de piatra este incarcata cu adeziv si se monteaza pe perete. Îmbinarile se fac astfel incât peretele sa capete un aspect cât mai estetic;

UMPLEREA ROSTURILOR Dupa ce piatra a fost montata, se curata bine rosturile. Se prepara un amestec ciment si nisip care se aplica in spațiile dintre bucatile de piatra, apoi se niveleaza.

Lucrati cu specialisti!

Placarea cu piatra naturala, mai ales a fatadei casei, trebuie facuta cu atentie si de catre specialisti. Daca o vopsire gresita a peretelui se poate corecta relativ usor, nu acelasi lucru se poate face si in cazul pietrei.  

Loading...

Comentarii

Newsletter