Piatra naturala sau artificiala?

24 ianuarie 2010 , 2839 afisari

Alex Dumitrascu a rezolvat destul de repede aceasta dilema. El a dorit sa foloseasca piatra ca material de finisaj in mai multe incaperi ale apartamentului sau. Hotararea era luata inca de la inceputul lucrarilor de renovare. Dar de-abia cand a comunicat acest lucru arhitectului care se ocupa cu planurile reamenajarii, el a aflat ca are la indemana mai multe posibilitati in acest sens.

Ceea ce i-a retinut atentia din informatiile oferite de arhitect, au fost doua din materialele care imita piatra naturala: piatra decorativa artificiala si cea reconstituita. Piatra artificiala este fabricata din fibra de sticla, poliester si particule de piatra naturala, in timp ce piatra reconstituita este alcatuita din elemente naturale macinate si recompuse. Cand a vizitat magazinele de specialitate, Alex Dumitrascu a constatat ca cele doua materiale concureaza cu succes piatra naturala din punct de vedere stilistic, in timp ce pretul este la jumatate.

Caracteristici ale pietrei decorative artificiale

- usor de montat.

- montajul se poate face pe orice tip de suprafata, nefiind nevoie de pregatiri ale acesteia.

- se poate folosi atat pentru finisajele interioare, cat si pentru cele exterioare.

- rezistenta la socuri, la raze UV si la pete.

- nu necesita aproape nicio intretinere si are o durata de viata foarte lunga.

Etape de lucru

1. Pregatirea suprafatelor

Cu toate ca suprafata de montaj nu necesita nicio pregatire prealabila, in cazul de fata aceasta a fost realizata in zonele superioare ale peretilor, acolo unde placarea se termina.

2. Realizarea instalatiei electrice

Inainte de inceperea placarii peretilor, au fost trase cablurile electrice. Pentru ca placarea sa nu fie afectata, cablurile au fost trase prin santuri sapate in pereti. Santurile au fost nivelate cu glet.

3. Aplicarea placilor

Suprafata de montaj a fost stabilita in functie de latimea placilor din piatra artificiala. Montajul a inceput de la baza peretelui si a continuat pe aproximativ 65% din suprafata acestuia (14 randuri de placi).

4. Chituirea rosturilor

Forma usor neregulata a placilor a condus la aparitia unor rosturi in procesul de montaj. S-a decis chituirea acestora pentru a se conferi continuitate suprafetei. S-a folosit chit de culoare alba.

5. Curatarea suprafetei

Imediat dupa ce chitul de rosturi a fost aplicat, surplusul a fost inlaturat cu o carpa uscata. Operatia a fost facuta atata timp cat chitul si-a pastrat aspectul pastos.

6. Construirea raftului

In extremitatea superioara a zonei placate a fost construit un mic raft din profile metalice si gips-carton. Acesta are rolul sa incadreze vizual zona finisata cu piatra decorativa artificiala.

Loading...

Comentarii

Newsletter