Parchet masiv versus stratificat

06 iunie 2011 , 3435 afisari

Parchetul masiv sau clasic
Are un aspect deosebit si se adapteaza oricarui stil. Este realizat integral din lemn si de multe ori se gaseste pe piata nefinisat (nelacuit, neceruit), dar pregatit pentru slefuire si finisare. Alte avantaje ale parchetului clasic: are o durata mare de viata; poate fi slefuit de mai multe ori, de fiecare data aratand ca nou; izoleaza foarte bine. Daca esti interesat sa achizitionezi parchet masiv, trebuie sa iei in calcul si cele cateva dezavantaje ale lui: timpul de montaj/slefuit/finisaj este relativ mare; se zgaraie usor; costa destul de mult.

Parchetul stratificat
Este realizat din foite de lemn lipite (cu grosimea de aproximativ 15 mm). In majoritatea cazurilor, este slefuit si lacuit si nu mai necesita o alta operatiune decat montajul. Panourile se imbina nut-feder sau lock-connect si sunt finisate cu lacuri/uleiuri speciale pentru pardoseli. Dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permite sa lucreze in timp, asa ca, dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit. Rezistenta la zgariere este aproximativ aceeasi ca a parchetului masiv.

Parchetul triplustratificat este mai stabil decat cel dublu stratificat si, prin urmare, mai scump. Daca incaperile locuintei tale sunt prevazute cu incalzire prin pardoseala, atunci iti recomandam sa alegi parchet stratificat. Datorita grosimii si stabilitatii, parchetul stratificat poate fi montat pe orice suport. Comparativ cu cel clasic, prezinta o serie de avantaje, dintre care amintim montajul mult mai rapid si economia in ceea ce priveste punerea in opera (mai putine materiale). In cazul in care doresti sa te orientezi spre acest tip de parchet, e necesar sa te gandesti si la faptul ca durata lui de viata este mai mica, intrucat se poate reconditiona de mai putine ori. De asemenea, puterea lui de izolare este mai mica comparativ cu cea a parchetului masiv.

Comentarii

Newsletter