Redimensionarea spatiala a bailor

28 martie 2011 , 674 afisari

Baile din apartamentele vechi de bloc nu isi mai gasesc in nici un fel locul in actualele standarde de confort. Principala problema este cea legata de spatiu. Relatia directa care exista intre acesta si confort face ca dimensiunile lui sa determine aprecierea graduala a celui din urma. De aceea, atunci cand va aflati intr-o astfel de situatie va trebui sa va concentrati, in primul rand, asupra unui adaos spatial in favoarea baii. Abia in al doilea plan va trebui sa asezati celelalte lucruri care completeaza cunfortul, cum sunt obiectele sanitare si finisajele.

Exemplul urmator este un caz fericit de rezolvare a unei situatii de acest fel. Trebuie spus insa ca, rezolvarea respectiva a fost facilitata de felul in care erau amplasate cele doua bai in ansamblul apartamentului. Ele se gaseau in extremitatea posterioara a holului care decomanda locuinta, peretii lor frontali inchizand aceasta zona a holului.

Baia ocupa, impreuna cu WC-ul de serviciu, o suprafata de 7,09 mp din care 4,08 mp apartineau baii, iar 3,01 mp toaletei de serviciu. Acest spatiu a fost realocat in asa fel incat in ambele incaperi sa se poata amenaja locuri de imbaiere. Astfel, in momentul reconstructiei celor doua bai, spatiul a fost impartit relativ egal. Peretele care le delimiteaza are doua unghiuri drepte, lucru care a condus la formarea unei nise in fiecare dintre cele doua bai.

In baia care deserveste dormitorul matrimonial, a fost montata o cada de baie, jumatate din volumul ei ocupand spatiul inferior al nisei. In cealalta baie (destinata copiilor), a fost montata o cadita de dus, de data aceasta ea fiind complet integrata in nisa. In acest fel, nisa indeplineste si functiile unei cabine de dus.

Etape de lucru:

  1. Primul pas al lucrarilor a constat in demolarea in totalitate a peretilor care delimitau cele doua bai. A fost demolat si peretele posterior, cel care indeplinea functia de masca pentru coloanele de instalatii.
  2. Pardoseala a fost refacuta prin eliminarea straturilor de sapa si de caramizi BCA si prin adaugarea de trei straturi noi: unul de nisip, unul de polistiren extrudat iar al treilea de sapa.
  3. Cei patru pereti au fost reconstruiti din profile metalice si gips-carton. Mentionam ca grosimea mai redusa a acestora a adus un mic spor spatial bailor, mai ales in zona mastii coloanei de instalatii.
  4. Peretele despartitor al celor doua bai a fost construit folosindu-se aceleasi materiale. Asa cum am spus, el formeaza doua unghiuri drepte, intrand pe rand in spatiul fiecarei bai.
  5. Pentru ca forma peretelui despartitor sa aiba efect in plan functional, a trebuit ca usile de acces in cele doua bai sa fie repozitionate, ambele fiind mutate catre extremitatile peretilor frontali.
  6. In partea superioara a nisei din baia copiilor, a fost construit un capac din gips-carton care are rolul de a inchide zona de imbaiere, dar si pe cea a spatiului de depozitare.
  7. Cele doua nise au fost placate cu faianta. O atentie deosebita a fost acordata montajului din baia parintilor, pentru ca placile au fost lipite (aici) fara a se lasa rosturi de imbinare intre ele.
Loading...

Comentarii

Newsletter