Totul despre camera tehnica

31 octombrie 2011 , 8485 afisari

De asemenea, in camera tehnica  se pun hidroforul si restul instalatiei de apa: statia de dedurizare si filtrare si, deasemenea, statia de purificare. Daca aveti incalzire prin pardoseala, tot in camera tehnica se vor monta si distribuitoarele, vanele deviatoare, termostatul si diversii robineti. In plus, tot aici vor fi pozitionate si majoritatea componentelor instalatiei de incalzire cu panouri solare: pompa, boilerul etc.

Pozitionare

Camera tehnica se afla intotdeauna la parterul constructiei. Daca nu se poate amplasa pe acest nivel, se coboara in subsol. In niciun caz, camera tehnica nu va fi la etaj!

Pont: masina de rufe

Daca aveti hidrofor, inseamna ca aveti instalatie de apa, tot aici. Atunci, o idee foarte buna ar fi sa faceti si o scurgere, iar asta inseamna ca aveti toate conditiile ca sa puteti monta aici masina de spalat. Daca dimensiunile o permit, puteti face chiar si uscatoria aici, mai ales daca aveti centrala pe combustibil solid.

Dimensiunile camerei tehnice

De regula, in manualul de prezentare si utilizare al unei centrale care se respecta sunt  trecute si dimensiunile optime (sau minime) ale camerei tehnice in care acea centrala urmeaza sa fie montata. Totusi, putini oameni isi cumpara intai centrala, apoi construiesc casa. De regula se intampla invers, asa ca trebuie sa stim cam ce dimensiuni trebuie sa aiba o camera tehnica. Arhitectul va va face calculul dar, oricum ar fi, nu credem ca va fi vorba de o camera cu suprafata mai mica de 2 x 2 m.

Pardoseala camerei tehnice

Podeaua trebuie sa fie realizata dintr-un material dur, rezistent si impermeabil. Cimentul acoperit cu mozaic este o solutie excelenta, dar daca nu puteti realiza asa ceva, este multumitoare si o gresie cu grad mare de rezistenta la trafic, zgarieturi si substante agresive. In podea trebuie instalat si un sifon, pentru eventualele scurgeri accidentale de apa (daca aveti hidrofor).

Caracteristicile camerei tehnice

De regula, camera tehnica este alipita garajului, sau in aceeasi zona cu acesta. Primul motiv este faptul ca in aceasta incapere se pot  produce, accidental sau constant, zgomote deranjante. De pilda, oricat ar fi de silentios, hidroforul produce un disconfort auditiv, atunci cand este in functiune. Daca folositi centrala pe combustibil solid, lucrurile sunt si mai clare. Se impune cu necesitate ca aceasta incapere tehnica sa fie intr-o parte izolata a casei si, in plus, sa aiba acces separat, necesar atat pentru alimentarea cu lemne, cat si pentru evacuarea cenusii si toate celelalte operatiuni de intretinere. Este nevoie, de asemenea, ca incaperea tehnica sa aiba ventilatie, iar aceasta sa fie separata de a restului casei. Ideal este ca instalatia de ventilare sa contina un cos cel putin la fel de inalt ca al semineului, in tot cazul sa fie deasupra acoperisului.

Usa camerei tehnice

Daca ati prevazut camera tehnica cu o usa de acces din exteriorul cladirii, este obligatoriu ca usa sa se deschida invers decat usile normale, adica inspre afara. Motivul? Nu trebuie sa fie posibila blocarea dvs, sau a altcuiva, in interiorul acestei incaperi, in cazul niciunui accident- nici macar in cazul unei explozii.

Incalzirea camerei tehnice

Daca in interiorul camerei tehnice nu aveti o centrala cu combustibil solid sau lichid, deci una care degajeaza caldura in procesul de ardere, este absolut obligatoriu sa montati o instalatie de incalzire, de preferinta un calorifer mural. Aceasta va impiedica inghetarea si deteriorarea instalatiilor de apa.

Loading...

Comentarii