Ce unelte sunt necesare pentru montarea placilor ceramice

09 ianuarie 2016 , 3350 afisari

Montarea placilor ceramice este o munca practicata si de persoane nespecializate. Daca te numeri printre cei care mesteresc singuri acasa, iar urmatorul obiectiv il constituie montarea placilor ceramice, afla mai intai care sunt uneltele de care ai nevoie si la ce iti folosesc.

Pentru placarea gresiei si faiantei sunt necesare urmatoarele unelte: dispozitive/masini sau cutite de taiat placi ceramice, cleste pentru placi ceramice, fierastrau cu panza fir diamant, ciocan de cauciuc, galeata, drisca zimtata, nivela, racleta cauciuc pentru rosturi, stergator din cauciuc pentru rosturi, burete, spaclu silicon, distantiere. Trebuie mentionat ca doar o parte dintre uneltele enumerate sunt absolut necesare, unele dintre acestea fiind complementare sau folosite la executii mai complexe (masini de decupat portabile si cu masa, masini de slefuit, polizoare unghiulare, mixer electric pentru pregatirea adezivului etc.).

Dispozitivele de taiat gresia si faianta sunt unelte absolut necesare in procesul de placare a placilor ceramice. Procedeul consta in fixarea placii intr-un cadru, dupa care este crestata cu o rotita mica. La apasarea pe un maner, placa se va crapa pe linia crestata.

Discul diamant poate efectua taieri pe semirotund si decupaje pentru intrerupatoare si prize (placa de faianta fiind decupata in functie de trasaj). Daca faianta este groasa, pe suprafata vizata sunt realizate santuri in diagonala pentru ca placa sa nu mai crape. La placile subtiri separarea pe rotund se face cu un burghiu pentru placi ceramice.

Mistria se utilizeaza la aplicarea adezivului in strat uniform pe placa de gresie sau faianta.

Cu drisca zimtata se intinde adezivul pentru gresie in zona de lucru. Are rolul de a realiza striuri in stratul de adeziv, care se vor umple prin presare. Zimtii pot fi in forma de V (pentru intinderea adezivului pe suprafete verticale) sau dreptunghiulari (pe suprafete orizontale).

Ciocanul de cauciuc se foloseste la asezarea si fixarea placilor. Astfel, fiecare placa de gresie este batuta cu acest ciocan, eliminandu-se astfel golurile de aer din stratul de adeziv. Daca raman goluri de aer sub placa, gresia „va pocni” din cauza traficului.

Cu ajutorul distantierelor se stabileste distanta dintre placile de gresie. Aceste distantiere au dimensiuni variate, (3, 4, 5, 8, mm etc.) si sunt realizate din plastic  Spatiile care raman sunt chituite.

Clestele pentru ceramica este necesar cand se fac taieturi neregulate. Cu acest cleste placile sunt decupate si finisate in zonele semirotunde in care au fost trasate santurile cu masina electrica.

Nivela are rolul de a verifica panta de scurgere in sifon.

Buretele pentru placi ceramice este utilizat la curatarea suprafetelor chituite.

Galeata  contine materialul care se foloseste la montarea placilor.

Racleta de cauciuc pentru rosturi se foloseste la intinderea chitului pentru a intra in rosturi.

Loading...

Comentarii

Newsletter