Cum montam o usa cu ajutorul spumei poliuretanice

15 octombrie 2012 , 739 afisari

Pe langa costuri, materiale si profesionalismul mesterilor, proprietarii trebuie sa evalueze si timpii de lucru. Este evident ca acestia sunt direct conditionati de celelalte elemente ale renovarii, ceea ce inseamna ca o alegere inteligenta este cea care va avea ca rezultat o lucrare de cea mai buna calitate posibila, cu costuri cat mai reduse si realizata intr-un timp cat mai scurt.

Pentru a va optimiza renovarea, conform parametrilor mentionati mai sus, este esential sa va concentrati cu atentie asupra fiecarui aspect al lucrarilor. Pentru a exemplifica acest lucru, am ales sa va prezentam in acest material alegerea pe care au facut-o proprietarii unui apartament de 3 camere pentru usile de interior. Acestea au fost prefabricate pe comanda la o firma specializata, montajul final facandu-se rapid si curat de catre angajatii aceleiasi firme. Mai mult decat atat, raportul dintre calitate si pret a fost unul excelent.

Elementele tocului au fost debitate si ambalate separat. Dupa ce au fost transportate la locul montajului, cele trei elemente au fost dezambalate si asezate pe pozitie. Pe suprafetele de contact ale celor trei elemente ale tocului a fost aplicat un adeziv special. Dozarea lui a fost facuta cu grija, deoarece excesul ar fi afectat calitatea suprafetelor. Dupa ce a trecut timpul indicat de producator pentru adeziv, cele doua elemente au fost imbinate. Operatia a fost facuta cu mare atentie, pentru ca zona de contact sa fie perfecta. Zonele de imbinare ale elementelor tocului au fost ranforsate cu cleme metalice. Prima a fost fixata prin intermediul unui surub special. In zona in care elementele tocului formeaza un unghi drept au mai fost montate doua cleme metalice. Acestea au fost fixate mecanic, in fantele debitate anterior. Dupa ce au fost efectuate toate operatiile de asamblare a tocului, acesta a fost asezat pe viitoarea pozitie din golul de usa. Imediat dupa pozitionare, planeitatea tocului a fost verificata pe pe toate cele trei suprafete ale acestuia. In acest scop a fost folosit un poloboc (foto 1). In functie de indicatiile polobocului, pozitia tocului in golul de usa a fost ajustata prin lovituri usoare de ciocan, pana cand planeitatea suprafetelor a fost perfecta.

O data ce a fost stabilita pozitia definitiva a tocului, acesta a fost fixat cu ajutorul unor holzsuruburi. Fixarea acestora s-a facut cu atentie, pentru ca tocul sa nu fie miscat (foto 2).

In urmatoarea etapa a lucrarii s-a trecut la fixarea usii. Mai intai au fost montate cele doua balamale in orificiile practicate in toc inca din fabrica. Usa a fost montata in cele doua balamale. Ea a fost inchisa si deschisa succesiv pentru a se verifica modul in care ea se "aseaza" in toc (foto 3).

Tocul a avut nevoie de elementele de ranforsare pentru a face fata tensiunilor exercitate de spuma poliuretanica fara sa se deformeze. Au fost fixate trei astfel de elemente (foto 4).

In spatiile libere, ramase intre perete si toc, a fost introdusa spuma poliuretanica folosindu-se un pistol special. Dozajul acesteiea este esential, atat excesul, cat si lipsa putand sa afecteze montajul (foto 5). Usa a fost lasata in aceasta stare timp de doua zile, pentru ca spuma poliuretanica sa expandeze si sa se intareasca. La final, ­elementele de ranforsare au fost inlaturate si a fost montata clanta. 

Comentarii

Newsletter