Cele mai potrivite usi pentru locuinta ta

03 mai 2011 , 1523 afisari

Acest lucru e valabil nu doar in cazul usilor de interior, ci si al celor de intrare, care trebuie sa fie in ton cu arhitectura casei. Designul este un criteriu important, insa la achizitionarea lor ar trebui sa se urmareasca mai ales calitatea. Protectia fonica, izolarea termica sau rezistenta in timp sunt beneficii pe care le ofera doar un produs de buna calitate.

Poate v-ati gandit mai putin la faptul ca o alegere inteleapta a tamplariei atrage dupa sine plati mai mici la facturi, deoarece se estimeaza ca pierderile de caldura prin ferestre si usi de proasta calitate (sau foarte vechi) reprezinta 40% din totalul pierderilor.

Factorii care trebuie luati in calcul la achizitionarea unei usi sunt strans legati, in primul rand, de destinatia acesteia. De exemplu, in cazul unei usi de intrare in apartament, nu conteaza rezistenta la intemperii, ca in cazul usilor pentru case.

La achizitionarea unei usi de intrare trebuie sa aveti in vedere aspecte functionale, cum ar fi: sistemul constructiv fiabil (protectia la intemperii, calitatea acoperirii, calitatea sistemului de balamale, posibilitatea de reglare pe mai multe directii), gradul de termo si fonoizolare, nivelul de securitate si aspectul estetic (model armonizat cu tema arhitecturala a fatadei casei).

La capitolul rezistenta, o usa din metal – aluminiu, otel sau combinatii intre cele doua – confera o rezistenta sporita si, implicit, durabilitate. Cu toate acestea, fara o intretinere periodica a sistemului, vor aparea disfunctionalitati si, mai tarziu, blocaje sau zgomote neplacute.

Materialul din care este executat ansamblul de usa poate influenta mult pretul, insa conceptia de executie este determinanta: mai multe compromisuri – pret mai mic.

In cazul usilor de interior, sunt importante culoarea si designul, daca se doreste o amenajare echilibrata si unitara din punct de vedere cromatic. Pentru a crea senzatia de unitate si continuitate, acestea trebuie sa aiba nuanta parchetului sau a mobilierului, iar tocul - aceeasi culoare cu a plintei. Specialistii recomanda alegerea unui singur tip de furnir pentru toate usile din locuinta; cele mai frecvente modele au nervurile lemnului orizontale sau verticale. De ceva timp sunt cautate usile cu ambele tipuri de nervuri. Pentru locuintele clasice sunt ideale usile din lemn masiv, cu stucaturi. Pentru o casa foarte moderna se recomanda usile din sticla, iar pentru decoruri glamour, puteti alege variante mai extravagante, cu cristale sau insertii de piele. In cazul locuintelor de dimensiuni mai mari, mobilate in stil clasic, se pot folosi usi cu vitralii.

 

Loading...

Comentarii

Newsletter