Izolarea eficienta a peretilor exteriori

01 octombrie 2009 , 1307 afisari

Rentabilitatea unei asemenea investitii nu mai este contestata de nimeni, motiv pentru care in bugetele stabilite de proprietari pentru renovarea locuintelor gasim intotdeauna sume rezervate pentru lucrarile de termoizolatie.

In exemplu de fata, ne-am oprit asupra unui apartament amplasat la parterul unui imobil cu un etaj. Trebuie mentionat ca specialistii recomanda, pentru case, izolarea peretilor la exterior (folosindu-se polistirenul). In cazul nostru, proprietarul apartamentului de la etaj nu a dorit izolarea cladirii. In aceste conditii, s-a decis ca peretii sa fie izolati termic la interior.

 O alta dificultate generata de izolatia pe suprafata interioara a peretilor este pierderea spatiului. Sistemele interioare care cuprind o structura metalica si doua straturi izolante (vata minerala de sticla si gips-carton), au o latime de aproximativ 5 cm. Aceasta, inmultita cu lungimea peretilor izolati va da aria care trebuie sacrificata. In cazul de fata, livingul apartamentului a pierdut 0,4 mp.

Daca operatia se face in camere cu suprafete reduse, atunci sunt recomandate placile din polistiren, deoarece folosirea lor conduce la sacrificarea unui spatiu mai mic. Trebuie sa remarcam faptul ca imbinarile prost realizate intre placi pot genera punti termice si de umezeala, lucru care conduce la aparitia mucegaiului si a igrasiei.

 

Etape de lucru:

1. Realizarea instalatiilor

Pentru inceput au fost trase conductele din cupru ale instalatiei de incalzire, deoarece acestea au fost prinse intre perete si placile de gips-carton. Profilele metalice au fost decupate in zonele de intalnire cu conductele.

2. Montarea ghidajelor

Ghidajele au fost realizate din profile metalice UW30. Ele au fost fixate pe tavan si pe pardoseala la 3 cm distanta de perete, cu ajutorul holzsuruburilor si al diblurilor.

3. Fixarea bridelor

Bridele, necesare fixarii montantilor, au fost asamblate pe perete in holzsuruburi. Au fost montate cate patru bride pentru fiecare montant, la intervale de 50 cm.

4. Fixarea montantilor

Extremitatile montantilor au fost introduse in ghidaje si prinse in patru bride. Montantii au fost fixati la intervale de 60 cm.

5. Aplicarea stratului de vata minerala

Fasiile de vata minerala de sticla au fost fixate intre montantii metalici. A fost folosita vata minerala cu folie metalica, material care indeplineste rolul de bariera de vapori.

6. Montajul placilor de gips-carton

Placile din gips-carton au fost fixate pe structura metalica in suruburi autofiletante. La imbinarile placilor a fost aplicata plasa de armare si au fost chituite impreuna cu capetele suruburilor. 

Comentarii

Newsletter