Totul despre incălzirea prin pardoseală

08 decembrie 2016 , 1804 afisari

În România, sistemul încălzirii prin pardoseală a început să fie utilizat la scară largă de câțiva ani, în toate tipurile de încăperi. Ca orice alt sistem de încălzire, acesta prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. 

Citește si: 7 idei creative de a aranja florile

Principiul de bază al funcționării este că pardoseala devine element radiant, iar căldura se propagă de jos în sus pe o suprafața mai mare decât în cazul radiatoarelor unui sistem clasic de încălzire. 

Sistemele de încălzire prin pardoseală pot utiliza agent termic sau pot fi electrice, eficiența acestora fiind direct proporțională cu calitățile termice ale clădirii în care sunt amplasate. În ambele cazuri, căldură este transmisă prin tuburi sau prin cabluri către săpa de beton a pardoselii și apoi către încăpere. 

Pentru sistemele care utilizează apa că agent termic încălzirea se face la o temperatură mai scăzută decât pentru sistemele clasice (în general 50°C, comparativ cu 60°C sau mai mult). Asta face ca încălzirea prin pardoseală cu apă să poată fi deservită de boilere cu randament ridicat de condensare, de pompe de căldură sau chiar de sisteme solare pentru încălzirea apei.

Citește si: Cinci sfaturi utile dacă v-ați decis să zugrăviți singuri casa

Dar ce opțiune ar fi bine să alegi? Indiferent de tipul sistemului, ar trebui ca acesta să funcționeze independent în fiecare încăpere în care este montat. În continuare poți vedea câteva avantaje și dezavantaje ale încălzirii prin pardoseală:

Avantaje

 Lipsa radiatoarelor înseamnă că îți va fi mai ușor să amenajezi locuința, mai ales din punctul de vedere al poziționării mobilierului.

 Căldura degajată prin pardoseală se distribuie uniform și eficient în încăpere, iar senzația de pardoseală caldă este exact ceea ce ai nevoie în toiul iernii.

Citește si: Cum să-ţi faci o măsuţă de cafea dintr-un buştean

Deși radiatoarele fac transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici și pot necesită mai mult timp pentru încălzirea camerei.

Costul sistemul de încălzire prin pardoseală este destul de mare și variază în funcție de dimensiunea locuinței. Dar în cazul sistemului de încălzire clasic costul de montare este relativ mic și cel de consum este foarte mare.

Citește si: Nu arunca mobila veche! Află cum o poţi restaura

Dezavantaje

Sistemul de încălzire prin pardoseală poate ridica praful din încăpere mai repede decât cel cu radiatoare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care unii îl utilizează cu preponderență în încăperi cu umiditate ridicată.

Nu este recomandat ca sistemul de încălzire prin pardoseală să fie poziționat sub mobilă. Repoziționarea mobilierului în cazul în care se dorește reamenajarea încăperii trebuie făcută cu atenție pentru a nu pierde din eficiența sistemului.

Instalarea țevilor ridică nivelul podelei cu 8 - 10 cm.

Citește si: Decoraţiuni de Crăciun din materiale reciclabile

Variațiile de temperatură în cazul pornirilor și opririlor sistemului duc la dilatarea plăcuțelor de parchet obișnuite, astfel că este nevoie de parchete speciale, eventual cu folie de aluminiu.

La apartamentele vechi nu poate fi instalat un sistem de incalzire prin pardoseala deoarece nu există putere electrică suficient de mare.

Citește si: Decoratiuni handmade pentru Craciun

Ce alegi: încălzire prin pardoseală electrica sau pe bază de apă?

În timp ce tubulatura pentru încălzirea prin pardoseală pe bază de apă este montată sub un strat de circa 100 – 120 mm de ciment, cablurile electrice pentru încălzirea electrică prin pardoseală sunt montate la 3 – 5 cm sub suprafața pardoselii.

În felul acesta, instalarea se face mai rapid și mai ușor, iar costurile instalariisunt mai mici. Datorită reacției rapide și încălzirii aproape instantanee obținută prin utilizarea cablurilor electrice, controlul încălzirii se face mai ușor, iar senzația de confort este atinsă mai repede, conducând automat la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea încăperilor.

Incalzirea electrica are durata de viață de 50 ani, siguranța în exploatare este mai ridicată, costul de mentenanță este nul, service-ul este mai ușor și fără pericole, iar garanția sistemului electric este de 15-20 de ani, spre deosebire de cel cu apă care ajunge la 2-3 ani.

Citește si: Cum să-ţi transformi baia într-un SPA

Surse foto: https://ro.wikipedia.org

Loading...

Comentarii

Newsletter