Repararea sifoanelor infundate

26 ianuarie 2011 , 1954 afisari

Daca acestea sunt tratate corespunzator, utilizarea lor nu reprezinta nicio problema. Infundarea sifoanelor poate fi inlaturata in majoritatea cazurilor cu usurinta. Cel mai simplu mijloc pentru inlaturarea acestei probleme este solutia de curatat sifoane, care poate fi gasita gata preparata in comert, sau clopotul de desfundare, din cauciuc.

Chiuveta infundata se va umple cu apa calda pana la inaltimea de circa 10 cm. In timpul pomparii cu clopotul din cauciuc preaplinul va fi etansat cu o bucata de piele de caprioara sau cu o carpa (in caz contrar clopotul din cauciuc nu va putea produce efectul de aspiratie/suprapresiune corespunzator in conducta de scurgere). In cazul in care aceasta metoda nu da rezultatul dorit – sau pompa de desfundare nu se afla la indemana, iar solutiile de curatat nu sunt prea eficiente – sifonul trebuie demontat si curatat.

Sifoanele cu cot si sifoanele-teava (flexibile)
Sifoanele sunt instalatii sanitare montate sub ventilul de scurgere al obiectelor sanitare, precum chiuvete, lavoare, cazi de baie, dusuri, closete. Rolul principal al sifoanelor este de a impiedica patrunderea mirosurilor neplacute din canalizare in locuinta prin formarea unei garzi hidraulice. Nu in ultimul rand, sunt potrivite si pentru captarea obiectelor mai marunte cazute in ventilul de scurgere, astfel ca acestea pot fi recuperate inainte de a ajunge la burlanul de canalizare.

Majoritatea sifoanelor sunt cu cot. Avantajul acestora fata de sifoanele-teava consta in faptul ca nu se infunda la fel de repede si pot fi racordate la stuturi de canalizare care nu sunt asezate chiar in dreptul ventilului de scurgere pozitionat dedesubtul chiuvetei. Infundarea se produce in majoritatea cazurilor in arcada inferioara, care poate fi demontata si manual cu usurinta, prin desurubarea celor doua imbinari filetate de curatare (racordurile olandeze), adica in sens opus miscarii acelor de ceasornic. In cazul in care imbinarile nu pot fi desurubate manual se va utiliza clestele pompei de apa. Bacurile de prindere ale clestelui vor fi acoperite cu piele sau carpa, astfel va fi protejata suprafata piulitelor de zgarieturi. Inainte de demontarea imbinarilor filetate se recomanda asezarea unui vas mai mare sub sifon, pentru a capta apa.

Desi sunt mai aratoase decat sifoanele cu cot, sifoanele-teava sunt potrivite pentru lavoare  de spalat mainile, al caror sifon se afla intr-un loc vizibil, deoarece se infunda mai repede. Apa uzata va trece prin teava de imersiune, unde poate sa ramana agatat un betisor de chibrit sau o agrafa de par, care ar putea bloca firele de par si toate impuritatile, astfel sifonul se va infunda. In sifoanele-teava poate ramane agatat si un cercel sau inel cazut in chiuveta.  Curatarea sifoanelor-teava este mai usoara decat a sifoanelor cu cot, deoarece la acest tip  de sifoane se va desuruba doar o singura imbinare. Cantitatea de apa uzata care va curge in urma demontarii este mai mica decat in cazul sifoanelor cu cot, dar si in acest caz se recomanda asezarea unui vas sub sifon.

Articolul a fost scris pe baza cartii Instalatii Sanitare de Editura Casa.

24148-instalatii-sanitare.jpg

B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania
Tel: + 40 359 464 363
Fax: +40.359.800.941
e-mail: info[email protected]
www.edituracasa.ro

Comentarii

Newsletter