Mascarea conductei de gaze

10 februarie 2011 , 9451 afisari

De aceea mascarea lor a devenit o etapa obligarorie in orice reamenajare.

Daca se ia o astfel de decizie, solutiile care stau la indemana sunt multiple. Inainte de a le enumera, trebuie sa spunem ca exista intotdeauna un minim risc de producere a unor pagube din cauza unor astfel de conducte mascate. Motivul este dificultatea ajungerii la locul unei eventuale avarii a tevilor in cauza.

Revenind, vom aminti ca tevile pot fi mascate fie prin montarea lor in pereti sau in pardoseala, fie prin construirea unor volume din gips carton care sa le inglobeze.

In aceasta categorie, conducta de alimentare cu gaz a aragazului sau a centralei termice de apartament intra intr-o clasa aparte. Lucrul acesta se produce din cauza faptului ca normele de siguranta in vigoare interzic inchiderea acestor conducte in volume-masca, deoarece ele impiedica raspandirea mirosului specific gazului in cazul unei avarii, genereaza acumulari si, de asemenea, impiedica accesul imediat la conducta. Iata de ce, daca se doreste ca aceasta teava sa nu fie vizibila (lucru imperativ in cazul bucatariilor deschise), va fi necesar un plus de ingeniozitate in gasirea unei solutii.

Cazul de fata a fost cu atat mai interesant cu cat traseul conductei de gaz era foarte lung, el masurand 6,4 metri. Cum bucataria a fost integrata in zona deschisa creata la accesul in locuinta, pastrarea aparenta a conductei ar fi fost inacceptabila din cauza aspectului ei inestetic. Traseul conductei, dupa terminarea lucrarilor, este urmatorul: acesta intra in apartament prin coltul din stanga sus al vestibulului, urmeaza linia peretelui longitudinal al zonei deschise si trece in balcon, unde alimenteaza centrala termica.

Etape de lucru:

1. Dupa demolarea peretelui care separa bucataria de vestibul si a debaralei din zona, conducta de gaz a ramas aparenta. Acum s-a realizat proiectul de mascare;
2. Constructia mastii a inceput de pe plafon, din zona in care aceasta intra in apartament. Masca este in forma de „L", avand baza fixata pe tavan;
3. Pe aceasta baza au fost fixate placi din gips carton. Toate muchiile au fost armate cu profile metalice de colt, dupa care intreaga constructie a fost gletuita, slefuita si vopsita;
4. In balconul inchis, plafonul fals (necesar pentru realizarea straturilor termoizolante) a fost construit din panouri de PVC. Acest material a fost folosit si pentru continuarea mastii conductei de gaz.
Loading...

Comentarii

Newsletter