Fa-ti singur o bancheta eleganta pentru hol

07 august 2011 , 2119 afisari

Materiale:
- doi balustri din lemn
- o placa de 40 x 80 cm, din pin
- 3 scanduri de 100 x 9 cm
- 3 m de sipca decorativa din lemn
- 4 holtzsuruburi cu lungimea de 12 cm
- cuie subtiri, cu lungimea de 6 cm
- tinte
- aproximativ 300 g de vopsea
- doua perne patrate, cu latura de 40 cm, inalte de 10 cm

Ma gandeam de mult la o asemenea piesa de mobilier, numai ca n-as fi vrut sa ii fac picioare simple. Intamplator insa am trecut prin raionul dedicat scarilor dintr-un magazin de bricolaj si am vazut mai multe modele de balustri din lemn. Cei care mi-au atras atentia au fost cei mai subtiri, dedicati balustradelor. Am ales un model simetric strunjit, astfel incat, taiat in jumatate, sa rezulte doua parti identice. Asadar, cu doi balustri rezolvam problema picioarelor banchetei mele.
Cu alta ocazie, cumparasem doua perne dintr-un magazin de decoratiuni, doar pentru ca imi placusera si spunandu-mi ca, odata si odata, isi vor gasi intrebuintarea. Mai aveam scanduri si sipci decorative ramase din sesiunile anterioare de bricolaj, astfel ca, in mai putin de trei ore, bancheta mea avea sa iasa la lumina. Iata cum am facut.

Fazele de executie:
1. Taie fiecare balustru din lemn in jumatate. E bine sa ai un astfel de ferastrau, cu ghidaj, care te va ajuta sa tai perfect. Dupa terminarea operatiunii, slefuieste bine taietura cu smirghel. In capetele de care prinzi sezutul da niste gauri adanci de cel putin 10 cm, cu diametrul mai mic decat al celor patru holtzsuruburi de prindere.

2. Gaureste si placa in cele patru colturi, avand grija ca sectiunea patrata a balustrului sa nu iasa din conturul placii. Prinde picioarele de placa, folosind cele patru holtzsuruburi lungi, cu diametrul nu mai mare de 4-5 mm. Strange bine cu surubelnita, pentru ca fiecare cap de holtzsurub sa intre in lemn sub suprafata acestuia.

3. Scandura ce va forma marginea banchetei trebuie sa depaseasca nivelul sezutului cu 3 cm, pentru ca pernele sa nu alunece de pe bancheta. Taie aceste scanduri cu 1-2 mm mai mari decat masori, pentru ca atunci cand le montezi sa nu ai surprize – mai bine mai slefuiesti putin decat sa nu iti ajunga.

4. Prinde marginea cu ajutorul cuielor lungi (distanta intre cuie trebuie sa fie de 10 cm). Un rand de cuie trebuie sa prinda aceasta margine de placa-sezut, iar cate un cui o va prinde de fiecare dintre cele patru picioare. Slefuieste apoi bine de tot imbinarile de la fiecare colt si teseste putin marginea superioara, pe tot conturul.

5. Taie capetele sipcii decorative la 45° pe masura ce le montezi, pentru a fi sigur de dimensiuni. Bate-le in tinte exact pe linia formata de cuiele cu care ai prins marginea de blatul sezutului. Astfel, capetele acestor cuie vor fi mascate. Asadar, ese bine sa alegi ca model o sipca lata de cel putin 2 cm.

6. Verifica daca totul este bine slefuit, insista unde este cazul si incepe vopsitul (eu am folosit vopsea pe baza de apa). Da primul strat, asteapta sa se usuce bine (eventual pana a doua zi), dupa care mai slefuieste putin zonele care se vor aspri. Aplica apoi si cel de-al doilea strat de vopsea, asaza pernele si bancheta este gata!

Transformare propusa de arh. Mugur KREISS (tel.: 0723-337.247, [email protected])

Material publicat in revista DOMUS, editia martie 2011

 

Loading...

Comentarii