Aleea si delimitarea pentru gradina

02 decembrie 2010 , 1429 afisari

Ei bine, daca ti-au ramas ceva caramizi dupa construirea casei, poti avea una asemanatoare. Tot ceea ce iti mai trebuie sunt doi saci de nisip si ceva rabdare si imaginatie. Caramizile nu trebuie sa fie intregi, ba chiar e mai bine daca folosesti jumatati, sferturi sau alte sparturi rezultate dupa ce constructorii ti-au terminat casa.

Inca mai ai caramizi? Nu-i nimic: valorifica-le si zideste din ele o delimitare plina de farmec pentru gradina!

Cum realizezi aleea?

1. Deseneaza pe pamant traseul aleii, cu ajutorul unui tarus de lemn, avand grija ca latimea sa fie cat de cat constanta.

2. Asterne pe suprafata delimitata de acest contur nisip, intr-un strat de aproximativ 5 cm, care va ajuta caramizile sa se aseze mai bine.

3. Pune caramizile una langa cealalta. Ai grija ca mai intai sa formezi marginile aleii. Evita ca pe margini sa ai bucati de caramida prea mici, ca sa nu se dizloce cu usurinta. Pentru a le aduce la acelasi nivel, bate-le usor cu un ciocan de lemn sau din cauciuc, ca sa nu le spargi.

4. Pentru a finaliza aleea, presara pe suprafata ei nisip si apoi matura usor pentru ca acest nisip sa patrunda in rosturile dintre caramizi. Uda cu o stropitoare pentru a tasa nisipul si, cand aleea s-a uscat, repeta operatiunea pana cand rosturile sunt umplute.

Aceasta alee este o solutie provizorie. O poti demonta sau transforma oricand. Dar daca esti cucerit de idee, trebuie sa stii ca la firmele specializate se comercializeaza caramizi speciale pentru pavaje, foarte bine arse si tratate astfel incat sa reziste mai bine. Acestea pot fi montate cu mortar.

Cum construiesti zidul

Pentru a construi acest element ce delimiteaza gradina ai nevoie de caramizi frumoase, intregi. Este vorba tot despre o solutie provizorie, pentru ca atunci cand te plictisesti sa il poti demonta rapid si fara prea mare efort. Asadar...

1.In loc de fundatie, asterne un strat de nisip. Evident, inainte deseneaza traseul zidului - eu am ales un traseu serpuit, pentru mai mult farmec.

2.Cladeste zidul asezand intre caramizi pamant inmuiat in apa. Acesta va lipi caramizile si va permite ca intre ele sa creasca ulterior muschi sau plante mici, care vor spori farmecul rustic.

3. Cand ai terminat de zidit, spala usor zidul cu furtunul, pentru ca pamantul care a patat suprafata zidului sa dispara. Pentru a curata mai usor, foloseste o maturica sau o perie.

Pentru un farmec sporit

Vrei un zid care sa se integreze si mai bine spatiului gradinii? Atunci este bine ca din start sa prevezi spatii mai mari, pe care sa le umpli cu pamant de gradina si in care sa plantezi, imediat ce constructia este gata, tufe de plante decorative. Alege levantica, busuioc sau chiar petunii curgatoare, pe care le uzi ulterior stropind zidul.

Arh. Mugur Kreiss
Tel. 0723.337.247
[email protected]

www.mkdesign.ro

Casa Mea nr. 10 octombrie 2010.

Loading...

Comentarii

Newsletter